реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

В калейдоскопі пам’ятних дат 24 липня – День княгині Ольги: інтерв’ю з Миколою Звєрєвим

В калейдоскопі пам’ятних дат 24 липня визначається як День княгині Ольги, жінки, що своєю рішучістю, мудрістю змогла об’єднати Київську Русь.
Багато людей в Україні переконані, що країні при владі потрібна жінка. Їх думку також поділяє Микола Звєрєв (до речі, історик за освітою).

- Миколо Вікторовичу, Ви неодноразово заявляли, що Ваші політичні симпатії – Блок Юлії Тимошенко. В чому, на Вашу думку, перевага жінки-політика?
- У свідомості багатьох українців Юлія Тимошенко асоціюється з рішучістю, послідовністю, мудрістю. У пам’яті людей відклалося головне – БЮТ не зрадив виборця, не зрадив його довіру.
Цю політичну силу очолює мудра, розумна і виважена жінка – Юлія Тимошенко. Пригадуючи минуле нашої країни, мимоволі випливає велика кількість епізодів, коли на неї тиснули, її зраджували, і навіть кучмівський режим кидав за грати, але вона вистояла, залишилася чесним, послідовним і принциповим політиком, який відстоює інтереси простих людей. Я часто буваю в українській глибинці, зустрічаюсь з людьми з найвіддаленіших населених пунктів і в очах простих людей бачу біль та безпорадність, розгубленість і впевненість, байдужість і віру. Але всіх об’єднує одне – люди не втрачають надію, що настане той момент, коли до влади прийде та політична сила, яка буде служити людям. Люди кажуть, українська жінка була берегинею, яка забезпечувала добробут, тепло в родині в період будь-яких негараздів. Жінки, на відміну від того, як це часто-густо роблять чоловіки, не опускали руки, а мудро і виважено вирішували найскладніші питання. Можливо, сьогодні влада потребує жіночої мудрості, жіночого розуму.
- Ви багато черпаєте з нашої історії. А чи були подібні жінки в історії України?
- Наша історія знає багато прикладів, коли українське жіноцтво виводило ситуацію з кризи. В День святкування княгині Ольги варто згадати, що вона навела порядок у державі, об’єднала слов’янські землі, провела перші в історії Київської Русі фінансову та адміністративну реформи. І тут можна згадати приклад роботи Юлії Тимошенко у першому уряді Віктора Ющенка. Вона швидко вивела з тіні кошти, якими беззаконно розпоряджалися олігархи, особливо у газовій сфері. Це дозволило уряду Ющенко погасити заборгованості по зарплатах і пенсіях. Саме тоді вона продемонструвала себе мудрою і вольовою жінкою, яка не злякалася боротьби з хабарництвом, виступила проти пограбування українців так званими газовими магнатами. А будучу Прем’єром у 2005 році виступила проти незаконної прихватизації стратегічних підприємств.
- Чим, на Вашу думку, відрізняється жінка-політик від чоловіків-політиків?
- Марія-Антуанетта казала: “Якщо країною править король, корона давить йому на голову, якщо королева – давить їй на серце”. Жінка все сприймає через своє серце. Знову українці у скруті. І знову болить серце українських жінок за свої сім’ї, за майбутнє своїх дітей. Згадайте зустрічі Юлії Тимошенко з простими людьми – вони плачуть. Бо тільки жінка зможе зрозуміти і пропустити через своє серце той людський біль, який щодня переповнює наше життя. І не просто цим людям поспівчувати, а й у силу своїх можливостей допомогти.
Як історик розповім вам одну легенду про княгиню Ольгу. Ольга після помсти вбивцям-деревлянам шла біля церкви Святого Іллі. У сліпому старці, який там сидів, вона впізнала людину, яка, ще коли Ольга була маленькою дівчинкою, пророкувала їй, що вона стане Великою княгинею і буде правити Київською Руссю. Ольга схилилася до старця і сказала: “Як жаль, старче, що ти мене не бачиш. Я та сама дівчинка, якій ти пророчив, що я стану правителькою Київської Русі”. Після цього старець відповів, що потрібно каятися та служити своєму народу.
Юлія Тимошенко не раз закликала покаятися нашу олігархічну зрадницьку владну еліту перед українським народом. Покаятися необхідно всім нинішнім правителям! Покаятися у своїх гріхах перед Богом і своїм народом: у зраді, корупції, хабарництві, у тому, що ви знехтували своїм народом. Кайтеся у тому, що ви перетворили Україну на “кормушку”, у тому, що все, що заробляють прості люди, йде у вашу кишеню. Кайтеся у тому, що ви, замість того, щоб годувати свій народ відмімали шматок хліба у працівників, примушували людей їхати на чужину. Не турбувалися ні про старих людей, ні про малих дітей.
- За два останні роки, багато чого змінилося в Україні. Юлія Володимирівна керувала українським урядом, тепер перебуває на чолі об’єднаної опозиції, нині навколо неї влада намагається створити своєрідний інформаційний вакуум. Розкажіть будь-ласка про її діяльність.
- Коли розпочалася фінансова криза, уряд Юлії Тимошенко перебував при владі, він незважаючи на постійну протидію, кардинально вирішував "тривалі" і успадковані від попередніх влад проблеми економічного і соціального життя країни.
Після того, як Віктор Янукович, застосувавши механізми масових фальсифікацій результатів виборів Президента по всій Україні, прийшов до влади, Юлія Тимошенко йде в опозицію. Де вона веде активну роботу, виступає на мітингах, які проводяться по всій Україні, зустрічається з трудовими колективами підприємств і громадськістю. У березні 2010 року Юлія Тимошенко ініціює створення опозиційного уряду, завданням якого є моніторинг дій чинної влади і надання пропозицій щодо позитивного розвитку країни. Юлія Тимошенко від імені ВО "Батьківщина" підписує установчий акт з представниками позапарламентських та парламентських політичних сил про створення Комітету захисту України для координації спільних дій у відстоюванні національних інтересів країни.
А взагалі у нинішні складні часи, коли у душах українців поселився смуток, розчарування, невпевненість у завтрашньому дні я вважаю, що спільними зусиллями ми переживемо ці непевні часи. Бажаю, щоб у Ваших душах завжди було місце Вірі, Надії та Любові.
Спілкувався Ясь ОЛЕШКО



Теги:Княгиня Ольга, Ясь Олешко, Тимошенко, М. Звєрєв


Читайте також



Коментарі (0)
avatar