реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

В Чернігівській області втрати через витоки води і тепла досягають 2,6 млрд. гривень на рік

В Чернігівській області втрати через витоки води і тепла досягають 2,6 млрд. гривень на рік, а в загальному по Україні цей показник становить понад 90 млрд. гривень. Зокрема, втрати при транспортуванні гарячої води від котелень до житлових будинків в Чернігівській області, а також втрати тепла через неутеплені стіни і старі вікна досягають 2,5 млрд. гривень. Втрати від витікання води на аварійних ділянках трубопроводів оцінюються ще в 68 млн. гривень.

Такі оцінки отримані в ході дослідження, проведеного Федерацією роботодавців України, - повідомляє прес- служба Федерації роботодавців України.
З 1 квітня тарифи на гарячу воду у всіх регіонах України будуть підвищені на 55-57%, на опалення - на 73%. З 1 травня тарифи на водопостачання та водовідведення зростуть на 12-100% залежно від регіону.

В аварійному стані перебувають близько 60% водопроводів, а ступінь зносу системи опалення в Україні в середньому досягає 35-40%. За обсягом витоків води і тепла Чернігівська область займає 10 місце, а довжина аварійних трубопроводів в області становить 935 км. Найбільші втрати відбувалися в Київській (11% від сумарної вартості втрат води і тепла), Львівській (9,6%), Дніпропетровській (9,5%), Харківській (8,42%) областях. До початку бойових дій на Сході України на Донецьку область припадало 12% всіх втрат, на Луганську – 9%.

Найменші втрати в Тернопільській (0,5%), Чернівецькій (0,4%) та Закарпатської (0,1%) областях.

Надалі із зростанням зносу комунальних систем частка втрат в собівартості послуг – холодного та гарячого водопостачання, водовідведення та опалення – буде і далі зростати.

«Якщо буде проведена комплексна модернізація комунальної інфраструктури, і втрати будуть знижені, можна говорити про переоцінку тарифів на комунальні послуги у бік зменшення. Підвищення тарифів для компенсації, в тому числі, втрат через зношування водопроводів, не вирішують проблему», – підкреслив Голова Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ.

За його словами, Агентство модернізації України, створене за ініціативи Федерації роботодавців і найбільших профспілкових організацій, розробляє комплексний план модернізації інфраструктури. Для реалізації реформ і виконання плану буде створено інвестиційний фонд у розмірі 300 млрд. доларів.

Довжина аварійних трубопроводів в Україні більше екватора Землі - 48 тисяч кілометрів

За рік через негерметичні ділянки систем подачі води в Україні витікає 1,1 млрд. кубометрів води. Стільки ж води протягом року використовують 23 млн. українців. На початку 2014 року найбільші втрати відбувалися в системах водопостачання в Дніпропетровській (191 млн. кубометрів), Донецькій (171), Харківській (110), Луганській (106) областях і Києві (88). Оцінити нинішній стан і масштаби руйнування водопроводів в Донецькій і Луганській областях зараз не представляється можливим.

Сумарна ж протяжність аварійних ділянок водопроводів і тепломереж досягає 48 тисяч кілометрів – це більше, ніж протяжність екватора Землі (40 тисяч кілометрів).

Вартість втрат тепла дорівнює ціні 8 млрд. кубометрів газу – це річний обсяг споживання газу в Києві, Київській, Вінницькій та Житомирській областях

Ступінь зносу системи опалення в Україні в середньому досягає 35-40%. Близько 85% житлових будинків в Україні були побудовані в минулому столітті, коли вимоги до енергоефективності будівель були нижче в 3-4 рази. В середньому, кожен будинок втрачає близько 40% тепла через фасади – вікна та стіни. Втрати тепла через аварійні тепломережі, неутеплені стіни, старі вікна по вартості дорівнюють 8 млрд. кубометрів газу, достатнього для забезпечення річних потреб в газі Києва, Київської, Житомирської та Вінницької областей.



Теги:Фірташ, Федерація роботодавців, вода, ціна на воду, комунальні послуги


Читайте також



Коментарі (0)
avatar