реклама партнерів:
Головна › Новини › Анонси подій

У Чернігові вкотре вшанують пам’ять жертв Голодомору без пам’ятника. АНОНС

Соромно і огидно, що навіть y 81-і роковини Великого голодомору місто Чернігів залишається єдиним в області великим населеним пунктом, в якому досі немає пам’ятного знаку жертвам Голодоморів – геноциду Українського народу.
І це, незважаючи на те, що на вулицях міста узимку 1932-1933 роках щодня вмирали від голоду селяни з далеких й навколишніх сіл і навіть городяни.


Як згадують старожили, через морози небіжчиків не ховали, а звозили до Петропавлівської церкви на Старому Руському цвинтарі по вул. Старобілоуській. До цвинтаря небіжчиків, як правило, везли вулицею Надеждинською, яку з 1960 році було перейменовано на вул. Пирогова. Навесні невідомі зловмисники підпалили церкву, змуровану ще у 1834 році, разом з небіжчиками.
Після цієї пожежі залишки церкви було знесено, а на цьому місці у 70-х роках минулого століття збудували Новозаводський відділок міліції.

На згадку від колишньої Петропавлівської церкви залишився лише, як називають старожили, «поповський» одноповерховий будинок, який під час окупації не постраждав, як і уся вулиця Старобілоуська.

Звісно, міська влада якось намагалася вшанувати пам’ять жертв голодомору. Так 22 лютого 2008 року у виставковій залі галереї сучасного мистецтва «Пласт-Арт» було проведено презентацію генеральної концепції пам’ятного знаку жертвам Голодомору 1932-1933 років. Співавторами проекту є Народний художник України, академік архітектури Анатолій Гайдамака та Заслужений діяч мистецтв України Борис Дєдов.
Спочатку, за офіційною інформацією від 25 лютого 2008 року, планувалося встановити пам’ятний знак на зеленій галявині Алеї Героїв перед фасадом Катерининської церкви. Творча ідея проекту полягала у відтворенні образу зубожіння та спустошеності тогочасної України: на чорному переораному полі, де лежать розбиті жорна, встановлені чорні гранітні плити, що символізують українські села, поставлені на «чорну дошку», тобто на вимирання. На чорних мармурових плитах планувалося викарбувати назви сіл, найбільш постраждалих від тих жахливих подій.

19 серпня 2008 року відділом зв'язків з громадськістю Чернігівської міської ради було повідомлено, що Чернігівський міськвиконком з 1 до 30 вересня 2008 року оголошує відкритий конкурс на кращу проектну пропозицію щодо спорудження пам'ятника для вшанування жертв та постраждалих від голодоморів в Україні. За інформацією управління архітектури та містобудування міської ради для встановлення пам'ятного знаку вже визначена земельна ділянка навпроти Троїцько-Іллінського монастиря на розі вулиць Толстого та Музичної.

Після цього жодної інформації. Хоч завершується вже буремний воєнний 2014 рік.

Тож 22 листопада, на 81-і роковини Великого голодомору представники місцевої влади і патріотична громадськість традиційно зберуться о 16 годині біля П’ятницької церкви, зруйнованої вже після звільнення міста від німецьких загарбників, щоб вшанувати пам’ять жертв Голодомору-геноциду 32-33 років.

По закінченню панахиди патріотична громадськість міста хресною ходою з запаленими свічками як завжди, мабуть, рушить до Катерининського кафедрального козацького собору, де відбудеться- громадське вшанування пам’яті жертв геноциду.

Натомість Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА оприлюднив дещо інший план на 22 листопада 2014 року:

АНОНС
заходів до Дня пам’яті жертв голодоморів,
пам’яті жертв геноциду Українського народу 1932—1933 років,
голодоморів 1921—1922 та 1946—1947 років в Україні


22 листопада ц. р. з нагоди Дня пам’яті жертв голодоморів та з метою гідного вшанування пам’яті жертв геноциду Українського народу 1932—1933 років, голодоморів 1921—1922, 1946—1947 років в Україні в області заплановані жалобні заходи, зокрема:

- о 15:45 год. — біля П’ятницької церкви м. Чернігова відбудеться поминальна литія за жертвами геноциду Українського народу 1932—1933 років, голодоморів 1921—1922, 1946—1947 років в Україні;

- о 16:00 год. — біля П’ятницької церкви м. Чернігова відбудеться громадська акція: мітинг, загальнонаціональна хвилина мовчання, всеукраїнська акція «Засвіти свічку»;

- о 17:00 год. — в обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм відбудеться вечір-реквієм академічного камерного хору ім. Д. Бортнянського.
Запрошуємо представників територіальних громад, політичних партій та громадських організацій, духовенства та молоді прийняти участь у жалобних заходах.

Сергій Соломаха





Коментарі (0)
avatar