реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

"Тільки після Революції Гідности настало відчуття, що живемо не в окупованій країні" - Іван Осадців

В Чернігівській обласній державній адміністрації пройшов "круглий стіл" за участі голів адміністрації та ради Валерія Куліча і Миколи Звєрєва з нагоди 25 ліття прийняття декларації про державний суверенітет України.

До розмови були запрошені учасники тих буремних подій, які представляють організації, що зіграли вирішальну роль у боротьбі за державність кінця 1980- початку 1990- х років. Це народний Рух, Товариство української мови імені Т.Шевченка (нині - "Просвіта"), "Меморіал" та "Зелений світ".

Валерій Сарана, голова обласного народного Руху тих часів, наголосив, що без цієї декларації не було б і Акту проголошення незалежности України.

Іван Осадців, керівник екологічної асоціації "Зелений світ", наголошував, що торговці, за Сковородою, можуть зробити добрий гендель, але державу не збудують. Що й ми бачили всі ці роки, особливо в часи Кучми. він зауважив, що тільки після революції Гідности зникло відчуття наче живеш в окупованій країні - з пам'ятниками Лєніну, з чужою мовою і культурою.

Олександр Коваленко, нині директор Інституту історії, етнології та правознавства імені О Лазаревського, а в той час - член "Меморіалу", говорив про перейменування вулиць, як звільнення від комуністичних виразок.

Василь Чепурний, голова обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка, наголошував, що молода команда, яка зараз прийшла до влади, має шанс реалізувати ті реформи, про які мріяло покоління рухівців: "Не думайте, що нас задовольняють лише Гімн, прапор, герб та наявність посади Президента - ми 25 років говорили про реформу економіки, про побудову заможної України. Але час показав, що для цього треба смерть совка - не стільки у фізичному, скільки в моральному сенсі, адже й сьогодні є молоді люди, що мислять як старі совки".

Сергій Бутко, представник Інституту національної па'мяті, розповів про роль чернігівців у проголошенні Декларації про державний суверенітет.

Учасники зібрання поклали квіти до пам'ятного каменю "Борцям за волю України" біля Катерининської церкви.






Теги:чернігівська Просвіта, Народний Рух, Чернігівська ОДА, Зелений світ


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Менше з так званими "зеленими" і К треба було, пане Івне, брататися, то  і відчуття були б інші.
avatar