реклама партнерів:
Головна › Новини › 

Спецдільниці: як партія влади «підлаштовує» Чернігівщину до парламентських виборів. Давайте порахуємо!!! Частина 2

Закінчення. Початок сайт «Сіверщина» 3 травня 2012 року (http://siver.com.ua/news/jak_partija_vladi_pidlashtovue_chernigivshhinu_do_parlamentskikh_viboriv_davajte_porakhuemo/2012-05-03-9973)

12 квітня 2012 року Центральна виборча комісія постановою № 66 утворила звичайні та спеціальні виборчі дільниці на постійній основі.
Ця подія, на відміну від утворення одномандатних виборчих округів на постійній основі, залишилася непоміченою.

А шкода!


У Чернігівські області ЦВК утворило на постійній основі 1108 виборчих дільниць, що на 7 дільниць більше, ніж було на останніх президентських виборах у 2010 році.
З них 45 спеціальні виборчі дільниці. При цьому 40 з них утворені в стаціонарних лікувальних закладах, 5 – в установах виконання покарань.
Отже, найбільше спеціальних дільниць на постійні основі утворено в Чернігові – 15, м. Прилуки – 4, Менському районі – 3. Крім Прилуцького району спеціальні виборчі дільниці утворені в усіх районах області.
Орієнтовна кількість виборців на момент утворення виборчих дільниць в стаціонарних лікувальних закладах становить 8665 виборців (біля 1% виборців), а в установах виконання покарань – 1701.

Таким чином до запланованої по закону надлишку бюлетенів при виготовленні у 0,5 відсотка до кількості виборців, які включені до списку виборців на кожній виборчій дільниці, додається щонайменше ще один відсоток зайвих бюлетенів.

Порівняємо: на виборах 2010 року було утворено лише 16 спеціальних виборчих дільниць для голосування виборців, що перебувають в лікувальних закладах області. При цьому спеціальні виборчі дільниці утворювалися тільки у 8 районних лікарнях, а саме: Городнянській, Ріпкинській, Щорській, Корюківській, Менській, Сосницькій, Прилуцькій, Чернігівській. У І турі президентських перегонів 2010 року на цих дільницях проголосувало 2174 виборця.

Це – майже у 4 разі менше ніж орієнтовна кількість виборців у спеціальних виборчих дільницях, утворених ЦВК, у стаціонарних лікувальних закладах області.

Так ЦВК визначила орієнтовну кількість виборців у спеціальній виборчій дільниці, створеної у Чернігівській міській лікарні №1, у 300 осіб. При цьому у І турі президентських перегонів 2010 року тут проголосувало лише 76 виборців. Аналогічна ситуація у Ріпкинській Центральній районній лікарні (ЦРЛ) – 205 (60), Менській ЦРЛ – 200 (69), Чернігівській обласній психоневрологічній лікарні (с. Халявин Чернігівського району) – 700 (291), Чернігівському обласному протитуберкульозний диспансері – 490(168).
Не зрозуміло чим керувалося ЦВК, але голоси виборців, що перебуватимуть на лікуванні в Прилуцькій і Чернігівській районних лікарнях, будуть додаватися відповідно до підсумків голосування по м. Прилуки та м. Чернігів. А ось голоси хворих з Ніжинської ЦРЛ, розташованої в м. Ніжин, – до Ніжинського району.

Крім того, ЦВК хоча і віднесло до Чернігівського району спеціальну дільницю, створену у Комунальному лікувально-профілактичному закладі «Чернігівська обласна психоневрологічна лікарня, комплекс 2», але вказала її адресу: Чернігів вул. Щорса, 3. В той час як цей заклад завжди знаходився в с. Халявин Чернігівського району.
Цікаво, що в м. Чернігові по вул. Щорса, 3 в тому ж закладі утворено ще одну спеціальну виборчу дільницю, голоси виборців якої будуть зараховуватися до м. Чернігова, а не Чернігівського району.

Прихованою виборчою спецдільницею можна вважати і «звичайну» №741079 по вул. Старобілоуська, 15 у м. Чернігів. До неї виключно 677 військовослужбовців строкової служби, які завжди на усіх попередніх виборах голосували у приміщенні Міського палацу культури по вул. Щорса, 23 разом з цивільними виборцями.
Тепер партія влади буде без проблем контролювати волевиявлення військових строкової служби на цій «прозорій» виборчій дільниці. Але у нормальних людей це називається створення спецдільниці для військовослужбовців.

Однак це не межа.

Не пізніш як за 45 днів до дня голосування окружні виборчі комісії можуть утворити ще додаткові спеціальні виборчі дільниці, що існуватимуть на тимчасовій основі, на підставі подань районних державних адміністрацій або виконавчих комітетів міських рад міст обласного значення.
Такими додатковими спеціальними виборчими дільницями можуть стати слідчі ізолятори, установи виконання покарань та інші місця тимчасового перебування виборців з обмеженими можливостями пересування.

Отже, в Чернігівській області, крім «підлаштування» трьох проукраїнських округів на півдні області, де нинішня партія влади останні 10 років на всіх виборах значно поступалася конкурентам, партія влади майже у 4 рази порівняно з останніми виборами збільшила кількість виборців, які знаходяться під контролем адміністративного ресурсу та створила умови для виготовлення додатково щонайменше ще одного відсотка зайвих бюлетенів.

Сергій СОЛОМАХА





Коментарі (0)
avatar