реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Сергій Тігіпко: «Чернігівському «Хімволокну» і подібним промисловим гігантам треба і можна допомогти. Потрібна лише політична воля»

Чим імпонує Сергій Тігіпко, так це тим, що він — людина діла, конкретики. Такий момент. Напередодні поїздки до Чернігова Сергій Леонідович брав участь у Києві на одному з відомих телеканалів у політичній програмі, присвяченій гарячій темі — епідемії грипу в Україні. З боку багатьох учасників було багато загальної риторики, політизації проблеми. А Сергій Тігіпко просто розповів, як цього дня він встиг побувати на великому фармацевтичному заводі, в потужній фірмі, що торгує ліками, і нарешті у звичайній київській аптеці. І навів прості, конкретні, переконливі цифри. Скільки коштує метр марлі, з якої виготовляють пов’язки на обличчя, що цю пов’язку аптеку змушують продавати за ціною нижчою, ніж та, яку вона заплатила за шмат марлі, про подібний абсурд у реалізації ліків. Абсурд настільки очевидний, що дивуєшся, як він існує. А існує тому, що нема політичної полі у влади, насамперед уряду, щоб розв’язувати ці проблеми, без зайвого галасу і політизації.

Все сказане стосується і вівторкового візиту Сергія Тігіпка на чернігівське «Хімволокно». А це був основний пункт його візиту до Чернігова. Та й взагалі, як зазначив політик, він віддає перевагу не загальним балаканинам, а тому, щоб конкретно розібратися з такою ситуацією, проблемою. А проблем у «Хімволокна» вистачає. Цей гігант хімічної промисловості, свого часу один з найбільших у СРСР і Європі, переживає непрості часи. І не з вини чернігівців. Навпаки, нове керівництво об’єднання, про яке Сергій Тігіпко сказав добре слово, зробило дуже багато: на недавніх напівруїнах відроджується надсучасне потужне виробництво. Почали з простого, але одного з найважливіших — енергетичної забезпеченості, про яку так багато балакають. Промисловий гігант споживає дуже багато теплової енергії, за яку сусіду-монополісту — чернігівській ТЕЦ — платили величезні кошти за всезростаючими тарифами. І ось на підприємстві вирішили спорудити власний потужний тепловий центр. Ця найсучасніша котельня, хоч якось незручно називати її цим простим терміном, виросла дуже швидко. Допомогли кошти інвесторів. І вони окупилися за якісь півтора року. А тепер теплоцентр виробляє власне тепло і дозволяє економити десь 40% газу. «Ось вам і є конкретно ота енергетична незалежність, про яку так багато балакають», — зазначив Сергій Тігіпко журналістам, які супроводжували його на підприємстві.

Не менш складні проблеми і на основному виробництві підприємства. Хімічний гігант зберіг свій основний профіль, випускає високоякісну нитку, чорну тканину, що користуються дуже великим попитом в Україні і особливо за кордоном. Більшість цієї чернігівської продукції йде на експорт, в тому числі в країни далекого зарубіжжя. І обсяги вражають: підприємство здатне випускати продукції на 120 млн доларів на рік. І це валюта для нашої держави. Але все це стає можливим лише при повній модернізації виробництва. І вона ведеться. Старе обладнання, на якому раніше комбінат виробляв продукцію, зараз застосовується хіба що для випуску товарів повсякденного попиту. А на основні виробництва прийшла найсучасніша техніка, електронне, комп’ютерне обладнання і чимало з модернізації уже зроблено. Можна було б завершувати цей процес, нарощувати випуск продукції, але фінансово-економічна криза боляче вдарила по підприємству. Конкретніше це вирявилося в тому, що промисловому гіганту держава, уряд постійно затримують повернення податку на додану вартість. Зараз по підприємству урядовий борг з ПДВ сягнув 16-мільйонів гривень. Через це гостро не вистачає обігових коштів навіть для поточного виробництва, насамперед закупівлі сировини, не кажучи вже про подальшу модернізацію.

Оскільки тривожна ситуація з неповерненням ПДВ не лише на «Хімволокні», а на багатьох найпотужніших підприємствах області, яким заборговано десятки мільйонів, Сергій Тігіпко назвав цю ситуацію ганебною і неприпустимою. Та й сам оцей податок — ПДВ — вважає абсолютно економічно не виправданим, навіть не чим іншим, як корупційним податком. Його треба замінити зовсім іншою системою податку.

Як підтримати промисловий гігант, який готовий робити вагомий внесок в економіку України? Підприємство, яке відіграє одну з ключових ролей в економіці Чернігова і області, даючи дуже великі суми податків до місцевого бюджету. Сергій Тігіпко бачить вихід у тому, щоб негайно надати «Хімволокну» кредит у розмірі 100 мільйонів гривень. Для такого гіганта це не така вже й велика сума. А оскільки проблема в тому, що банк, який кредитує «Хімволокно», сам у тяжкій ситуації, 90% цієї суми має виділити цьому банку Нацбанк України. Продукція підприємства має великий попит за кордоном. Є ринки збуту, і цей кредит можна погасити в дуже короткий термін. Сергій Тігіпко пообіцяв, що днями зустрінеться в Києві з представниками Нацбанку, головою якого він був свого часу, з фахівцями профільного міністерства, щоб вирішити це питання. Це буде абсолютно конкретна, реальна справа для підприємства, для Чернігівщини. Але треба розв’язати цю проблему системно, в масштабі України, тобто розібратися з ситуацією на десятках подібних промислових гігантів. Це, до речі, одна з провідних тез економічного блоку виборчої програми кандидата в президенти.

З великою зацікавленістю журналістів преси, радіо і телебачення пройшла прес-конференція Сергія Тігіпка після відвідин «Хімволокна». Мова йшла не тільки про це підприємство, а й загалом про те, як нам будувати наш спільний дім — Українську державу. Якщо сказати про основне, то Сергій Леонідович пропонує менше займатися політичними чварами, політизацією всього на світі, від економіки до «свинячого» грипу, а займатися конкретними справами. Так, як вимагає світовий досвід, ринкова економіка. Це стосується і питань державного управління. В цьому сенсі цікавою була відповідь Сергія Тігіпка на запитання, хто займатиметься цією розбудовою, цими проблемами, яку команду формує він сам? Відповідь була: «Команду фахівців, прагматиків, людей діла. Хоч, на жаль, таких людей у нас поки що цінують мало», — зазначив Сергій Тігіпко. Що ж, будемо сподіватись, що настають часи, коли дійсно будуть цінуватися саме такі люди, яких збирає у свою команду Сергій Тигипко, яким є і лідер цієї команди.

Андрій ПЕТРЕНКО




Теги:Вибори - 2010, Чернігів, тец, Хімволокно, Тигіпко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar