реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Російський журналіст перейшов кордон на Чернігівщині і попросив політичного притулку

Журналісту Дмитрові Шипілову, який провів три місяці у СІЗО за звинуваченням в образі губернатора Кемеровської області Росії Амана Тулеєва, надали політичний притулок в Україні.

За його словами, прохання про притулок він подав 25 лютого на одному з прикордонних пунктів між Україною і Білоруссю, проте отримав відмову. Лише через добу, після поручительства його українських друзів, Шипілова впустили в Україну, повідомляє ТВі.

Дмитро Шипілов родом із російського міста Кемерово. Він є співробітником видання "Новий Кузбас". У 2012 році суд засудив його до 11 місяців виправних робіт за публікації у своєму блозі, які були визнані образливими стосовно губернатора Кемеровської області Амана Тулеєва та начальника обласного департаменту культури і національної політики Лариси Зауервайн. Про це розповідає Час чернігівський

Шипілов своєї провини не визнав і поїхав до Москви. 10 вересня 2014 року його затримали поліцейські в підмосковному Щолково. Цього ж дня у "Новому Кузбасі" було опубліковано інтерв'ю Шипілова з організатором "Маршу за федералізацію Сибіру", художником Артемом Лоскутовим. Раніше проти Дмитра Шипілова було порушено ще одну кримінальну справу, також через "образу" Амана Тулеєва.

Через те, що Шипілов ухилився від виправних робіт, Кемеровський суд змінив йому покарання на три місяці позбавлення волі в колонії-поселенні, і після затримання у Підмосков'ї журналіста етапували в Кемерово. Він вийшов на свободу 29 грудня, повністю відбувши термін покарання.

Наприкінці лютого 2015 року Дмитро Шипілов виїхав до Білорусі, пройшов прикордонний контроль на пропускному пункті "Нова Гута" у Гомельській області, перетнув нейтральну смугу і на українському КПП "Нові Яриловичі" (Чернігівська область) звернувся до українських прикордонників із проханням про надання політичного притулку.

Позитивне рішення було ухвалено за добу, яку Шипілов провів на прикордонному пункті, після того, як з Києва на кордон із готовністю підписати поручительство приїхали його друзі.



Теги:російські біженці, Кемерово, Нові Яриловичі, Шипілов, політичний притулок


Читайте також



Коментарі (0)
avatar