реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Людмила Івашко: міська рада йде найпростішим шляхом досягнення норми зелених насаджень на одного мешканця міста

Цьогорічна літня спека, примушуючи шукати рятівної прохолодної тіні, в черговий раз примусила чернігівців звернути увагу на стан і кількість зелених насаджень в місті. Проблему, яка неодноразово піднімалася в ЗМІ і яка вже настільки заговорена, що навіть не зручно піднімати. Все сказано, все проаналізовано, напрямки роботи визначені, а віз і нині там ...Відповідь Держуправлінню від 26.08.2009 року, за підписом начальника КП «Зеленбуд»: «…наявність інвентаризації зелених насаджень міста відсутня. Остання інвентаризація проводилася МБТІ у 1990 році …нагальність проведення інвентаризації...стоїть надзвичайно гостро… наявність плану озеленення міста – відсутній, а вкрай – необхідний… нові насадження: квітники, газони давно не створювалися…». Це повідомляє керівник структури, який десятки років її очолював.
На сьогодні загальна площа зелених насаджень загального користування в місті складає 81,75 га (2,6 кв.м/чол.) при необхідній нормі - 464 га (16 кв. м./чол.). Проблема вирішується двома шляхами: або через створення нових парків, скверів, бульварів тощо, що є логічним і природним, або через переведення існуючих лісопарків у загальноміські парки. Останній шлях виявився найбільш прийнятним для нинішньої влади міста. (Ламати – не будувати, рубати – не садити!?).
На погодження до Держуправління охоронприроди надійшов проект «Детальний план території лісопарку Ялівщина. Функціонально–планувальна організація території».
Незважаючи на ініціативу громадськості створити на даній території регіональний ландшафтний парк, основна мета якого забезпечити відпочинок громадян при максимальному збереженні зелених насаджень, незважаючи на наявність рішення сесії обласної ради «Про резервування території лісового парку «Ялівщина» для створення об’єкту природно-заповідного фонду», яке забороняє проводити на цій території будь-які будівельні роботи, міська рада вклала декілька сотень тисяч гривень в розробку даної містобудівної документації.
Це при тому, що вкрай необхідні кошти для створення парку в районі Масанів, облаштування «Комсомольського» парку, парку відпочинку в районі Шерстянки, який так волає про допомогу. Потребує реконструкції і Привокзальний парк.
Зазначений проект передбачає будівництво паркової алеї («великого прогулянкового маршруту») через всю територію Ялівщини шириною 9 метрів (!), декілька автостоянок, загальною площею 2,5 га на 900 машиномісць, набережну з будівництвом культурно-відпочинкового комплексу з готельними приміщеннями, рестораном тощо. Чомусь із 7,2 га лісового заказника в територію запланованого парку ввійшло тільки 4,8 га і т. д.
Проект наданий на погодження Держуправлінню з особливим письмовим застереженням – «документ для службового користування».
Громадському обговоренню містобудівна документація буде надана після проходження в установленому порядку державної експертизи (ст.30/3 Закону України «Про планування і забудову територій»). «У разі потреби за результатами громадського обговорення вносяться необхідні зміни до документації та проводиться її повторна державна експертиза…» (ст. 30/6).
Хочу звернути увагу на один момент. Розробнику проекту «Детальний план території лісопарку Ялівщина. Функціонально-планувальна організація території» міською радою були надані для використання «Матеріали інвентаризації об’єктів нерухомості та землекористувачів території Ялівщина з урахуванням земельного кадастру території».
А це якраз ті матеріали, які так і не були надані Держуправлінню для отримання погоджень від землекористувачів даної території на створення регіонально-ландшафтного парку і підготовки відповідного проекту рішення.
Держуправлінню міська рада повідомила «…не представляється можливим надання інформації щодо власників землі та землекористувачів».
Як кажуть – без коментарів.

Людмила Івашко,
заступник начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області





Коментарі (0)
avatar