реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Кінострічка про Майдан «Зима у вогні» увійшла до п'ятірки номінантів на Оскар

Американська академія кіномистецтва оголосила про перелік картин у жанрі документалістики, які стали номінантами на премію Оскар. Із 124 кінострічок до списку номінантів увійшло 5 картин, серед яких «Зима у Вогні» ("Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom") - масштабна кінохроніка Майдану, створена об'єднаною командою кінематографістів України (SPN production, Ukrstream.TV), США (Netflix) і Великобританії.

Українські спів-продюсери картини Ліна Клебанова та Галина Садомцева підкреслюють, що картина не стільки художнє висловлювання або журналістська оцінка, «це позиція громадянського Майдану. Фільм про гідність людей, які вийшли на Майдан. Саме тому у ньому немає політиків, і хронологія подій відтворена через свідоцтва громадянських активістів, живі особисті історії».

Режисер картини Євген Афінеевскій родом з Росії, - останні 15 років живе та знімає в Голлівуді. «Ми робили картину не тільки як історичний документ, нам важливо було донести емоційну, ціннісну складову, і приємно, що картину прийняв західний глядач, часто дуже далекий від того, що відбувалося в Україні», - зазначає режисер фільму.

Яка з картин-номінантів виявиться переможцем стане відомо на 88--й Церемонії вручення премії Оскар, яка пройде 28 лютого у Лос Анжелесі.

З 9-го жовтня - дати виходу «Зима у вогні» у мережі Netflix – кінострічку подивилося більш трьох мільйонів чоловік по всьому світу. На телеканалах України фільм повинен з'явитися навесні.

Створення картини:
В основу фільму лягли хронікальні матеріали зняті під час подій Революції Гідності зими 2013-2014 років, громадськими телеканалами СПІЛЬНОБАЧЕННЯ та Ukrstream.TV, 5 каналом, Радіо Свобода, Еспресо TV, Каналом 24, та багатьма іншими, а також аматорське відео волонтерів і стримерів Майдану. Знімальна група опрацювала понад 1500 годин хроніки, провела понад 100 інтерв'ю з учасниками Майдану. Робота над монтажем зайняла близько півроку.

Українські спів-продюсери картини:
Галина Садомцева, Ліна Клебанова SPN production
Юрій Іванишин, Павло Пелешко, Костянтин Ігнатчук (Ukrstream.TV)

Фестивальна історія: У вересні «Зима у вогні» була представлена ​​на Венеціанському кінофестивалі, отримала приз кінофестивалю у Торонто, вкрай емоційну оцінку ряду американських кінофорумів.



Теги:українське кіно, Майдан, оскар


Читайте також



Коментарі (0)
avatar