реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

"Дзвін-90" на Чернігівщині: перший крок від Декларації про державний суверенітет до незалежності України

16 липня 1990 року Верховна Рада Української РСР «Декларація про державний суверенітет України», яка відкрила мирний шлях до незалежності України.
Майже одночасно з прийняттям цієї Декларації національно-демократичні сили Чернігівщини розпочали культурологічний похід «Дзвін-90», який започаткував 24 липня 1990 року Козацькі свята у Батурині.
Саме з цієї події і розпочалося відродження гетьманської столиці.
А вже через рік національно-демократичні сили Чернігівщини відзначали 16 липня як день незалежності України.

Саме про це свідчить уривок з Передмови до збірника документів і матеріалів до 20-річчя створення Народного руху України за перебудову «БОРОТЬБА ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ УКРАЇНИ у 1989 – 1992 рр.: Чернігівська крайова організація Народного руху України за перебудову» доцента Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т. Г. Шевченка, кандидата історичних наук Т. П. ДЕМЧЕНКО:

"Улітку 1991 р. в області розпочалися нові акції на підтримку української незалежності. Напередодні першої річниці Декларації про державний суверенітет України було ухвалено і поширено Звернення до громадян Чернігівщини з цієї нагоди. У документі вказувалося:
«Рік тому Верховна Рада України прийняла Декларацію про державний суверенітет нашої республіки. Найвищий орган влади заявив на весь світ про Україну, яка прагне незалежності. Але Декларація – це ще не закон, і тому Україна й досі залишається московською колонією, й досі віддає за безцінь свої багатства Кремлю та так званим «братам» по всьому світу. Чи ж не досить?
Але намагання Народної Ради добитися справжньої незалежності блокуються компартійною більшістю. Та ж більшість тягне нас знову в «оновлений Союз», який за 70 років довів Україну з її родючими чорноземами і працьовитими людьми до злиденного життя.
Ми бідні тому, що не маємо своєї держави. Тільки незалежність принесе достаток, дасть можливість жити так, як потребує людська гідність. Тож підтримайте демократичні сили, які виступають проти підписання союзного договору, за самостійність Української держави!
Ми маємо День незалежності, але ще не маємо самої незалежності. Ми повинні її вибороти, якщо хочемо вільної, багатої і щедрої для всіх громадян України».

Цей документ, ухвалений демократичними силами Чернігівщини, разюче відрізняється від духу більшості резолюцій Установчого з’їзду Народного руху і наочно демонструє, що еволюція громадської ініціативи пішла в напрямку, який вів до незалежності. Цікаво, що й заголовок однієї із статей в опозиційній газеті звучить прямо таки провокативно: «Дні незалежності на Чернігівщині». Її зміст переконливо демонструє, як розуміла сенс цього свята демократична громадськість Чернігівщини та й усієї України.
Таким чином, напередодні заколоту ГКЧП демократичні сили нашого краю знаходилися на гребні успішної боротьби за реалізацію масштабних цілей – головною із яких стало наповнення положень Декларації про державний суверенітет реальним змістом, недопущення «оновлення» Союзу."

Документи і фото зі збірника:

Листівка-запрошення до участі у культурологічному поході «Дзвін-90», розповсюджувану в м. Чернігові членами місцевого оргкомітету

Запрошуємо в похід «Дзвін»

Влітку цього року, в період з 4 липня по 22 серпня, на Україні проводитиметься культурологічний похід «Дзвін». Ініціатори походу – Товариство української культури «Славутич» та Український молодіжний клуб м. Москви.
Мета походу – знайомство з історією, культурою краю, пробудження національної свідомості населення українських міст і сіл.
До участі у цьому заході запрошуються представники творчої та наукової інтелігенції, студентство, громадські організації, всі небайдужі до минулого, сучасного та майбутнього України.
Похід відбуватиметься поетапно і охопить всі області республіки. До походу можна приєднатися на будь-якому етапі.
Під час походу його учасники зустрічатимуться з населенням, проводитимуть бесіди, диспути, соціологічні обстеження, виступатимуть з інформацією щодо екологічної ситуації. Будуть організовані концерти художньої самодіяльності, продаж літератури, преси, а також впорядковуватимуться могили видатних людей.
По території Чернігівської області похід пройде таким маршрутом; Чернігів (збір 21.07 о 12-00 на привокзальній площі) – Куликівка – Ніжин – Борзна – Батурин – Бахмач – Качанівка – Срібне. 26.07 учасники походу прибудуть до міста Ромни Сумської області.
Бажаючі приєднатися до походу повинні мати з собою намети, необхідний посуд, запас харчів, кошти. Пересування групи – автобусом.
«Дзвін-90» завершується в Каневі 23.08, де відбудеться Всеукраїнське свято, яке продовжиться на Сорочинському ярмарку. Звертаємось до всіх, кому не байдужа майбутня доля України, взяти участь в поході.
По всіх питаннях можна звертатись по телефону 4-53-87 *.

Архів Чернігівської обласної організації Української народної партії, друкований текст, оригінал.

* Телефон редакції газети «Комсомольський гарт».

Група учасників походу "Дзвін-90" на кордоні Чернігівської і Сумської областей

Підготував Cергій Соломаха








Коментарі (2)
avatar
1
А хто на фото?
avatar
2
Славко, дивись у збірник «БОРОТЬБА ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ УКРАЇНИ у 1989 – 1992 рр.: Чернігівська крайова організація Народного руху України за перебудову» який є у продажі в "Інтермеццо" по вул.Шевченка,9.
У збірнику є і само фото і більшість прізвищ. Хоча досі 5-ть учасників з фото були не впізнані.
Якщо впізнаєте когось, повідомте.
avatar