реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Допоможемо білорусам! Петиція за білоруську мову набрала півтори тисячі підписів

Україна повинна використовувати в контактах з Республікою Білорусь не російську, але білоруську мову, так як це робить сусідня Польща – петицію такого змісту оприлюднили на сайті Президента України. Документ підписали вже майже 1500 осіб.

Петицію можна підписати на сайті Президента України за цим посиланням:
https://petition.president.gov.ua/petition/3520 Її можуть підписувати як громадяни України, так і інших країн, в тому числі білоруси чи поляки.

“Білорусь – дружня країна, яка змагається з мовно-культурною домінацією Росії і захищає своє право на власну ідентичність. На жаль, всупереч волі багатьох білорусів, білоруська мова піддається великому тиску, а країна – русифікації. Тим не менш, навіть у таких умовах білоруська мова не тільки збереглася, але є першою державною мовою Республіки Білорусь та поступово відроджується: збільшується кількість білоруськомовних предметів у школах, дедалі більше осіб посилає дітей у білоруськомовні дитсадки тощо” – читаємо в петиції.

Це вже друга ініціатива з популяризації білоруської мови в Україні. В червні на сайті “Порт Європа” запустили безкоштовний е-курс білоруської мови для українців, на який кожен охочий може записатися тут: http://porteuropa.eu/ua/belarus/suspilstwo/2256-bezkosztownyj-e-kurs-biloruskoji-mowy До речі, на цьому порталі функціонує також безкоштовний е-курс польської мови, на який можна записатися за посиланням: www.porteuropa.eu/ua/polskamowa

Білоруську мову в контактах з Республікою Білорусь активно використовує Польща. Зокрема, сайти польського посольства в Мінську: http://minsk.msz.gov.pl/be/ генконсульств у Гродні та Бресті та Польського інституту в Мінську мають польську та білоруську мовні версії. В Польщі містяться редакції білоруськомовних ЗМІ: Радіо Рація, телебачення Белсат та газет “Ніва” і “Часопіс”, щороку на Підляшші організують найбільший у світі фестиваль незалежної білоруськомовної рок-музики “Басовіща”. До того, на Підляшші є білоруськомовні школи, а в декількох польських гмінах білоруська мова має статус офіційної мови та нею дублюються таблички з назвами населених пунктів.

Водночас офіційна веб-сторінка Посольства України в Мінську: http://belarus.mfa.gov.ua/ua немає білоруської мовної версії – є тільки українська та російська. Серед пропозицій зазначених у петиції – створення білоруської мовної версії цієї сторінки та заклик до українських підприємців, щоб створювали білоруськомовні етикетки на товарах, які ідуть на експорт в Білорусь.

Для того, щоб петиція була розглянута Президентом, необхідно зібрати 25 тисяч підписів протягом 90 днів з моменту її створення. Петиція побачила світ 7 вересня.



Теги:петиції, Україна - Білорусь, білоруська мова


Читайте також



Коментарі (0)
avatar