реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Чи піднімуть 16 травня у Чернігові прапори Європи поряд з Державними?

Ще 30 вересня 2013 року Чернігівська міська рада з метою забезпечення підтримки населенням України євроінтеграційного курсу як одного з пріоритетів внутрішньої і зовнішньої політики України вирішила запровадити практику використання прапора Європи під час державних свят та проведення урочистих заходів на території міста Чернігова.
Цим рішенням було рекомендовано керівникам підприємств, установ та організацій міста вивішувати прапор Європи поряд з Державним прапором у дні свят та під час проведення міжнародних заходів.

Однак партії влади, під час прийнятті рішення на сесії, вдалося протягнути такі формулювання в яких закладено деякі протиріччя. Це дозволяє посадовим особам на свій розсуд визначати, зокрема поняття «державне свято».

Адже в українському законодавстві відсутній перелік «державних свят», натомість встановлено святкові неробочі дні, професійні, релігійні світа і так звані пам'ятні дати.

Нагадаю, що День Європи в Україні відзначається з 2003 року в третю суботу травня в Україні відзначається День Європи відповідно до Указу Президента № 339/2003 від 19 квітня 2003 року.
Відправною точкою на шляху до встановлення Дня Європи вважається Декларація Шумана.
9 травня 1950 року в Парижі міністр закордонних справ Франції Робер Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості (основи нарощування військової техніки) та віддати їх в управління нової наднаціональної структури. Це стало «наріжним каменем Європейської федерації». Завдяки об’єднанню економічних зусиль і розподілу досягнутих результатів європейські країни уникнули накопичення військової могутності одна проти одної, що і забезпечило мир в Європі.
Три з половиною десятиліття тому на Міланському саміті 1985 лідери ЄС вирішили увічнити день проголошення Декларації Шумана та постановили щорічно відзначати «День Європи».
У День Європи жителі України відзначають день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту.
До речі. У 1887 році в Закарпатті (яке тоді перебувало у складі Австро-Угорщини) у Верхнетісянській улоговині на правому березі Тиси було встановлено двометровий геодезичний знак, що позначає географічний центр Європи.
Координати цього географічного центру Європи: 47 ° 563" північної широти і 24 ° 1130" східної довготи.
В 2015 році День Європи в Україні припадає на 16 травня.

Тож чи будуть керівники чернігівської міської влади і їх підлеглі у Деснянській, Новозаводській райрадах виконувати свої ж рішення хоча б в День Європи у суботу, 16 травня?

Сергій Соломаха




УКРАЇНА

ЧЕРНІГІВСЬКА МІСЬКА РАДА
(тридцять третя сесія шостого скликання)

Р І Ш Е Н Н Я

30 вересня 2013 року


Про використання прапора
Європи в місті Чернігові


З метою забезпечення підтримки населенням України євроінтеграційного курсу як одного з пріоритетів внутрішньої і зовнішньої політики України, відповідно до статті 11 Закону України "Про засади внутрішньої та зовнішньої політики України", керуючись статтею 25 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", міська рада вирішила:

1. Запровадити практику використання прапора Європи під час державних свят та проведення урочистих заходів на території міста Чернігова.

2. Рекомендувати керівникам підприємств, установ та організацій міста вивішувати прапор Європи поряд з Державним прапором у дні свят та під час проведення міжнародних заходів.

3. Відділу зв'язків з громадськістю міської ради (Соломаха І. Г.), комунальному підприємству "Редакція Чернігівської міської газети "Чернігівські відомості" Чернігівської міської ради (Мокроусова І.М.) забезпечити оприлюднення цього рішення в десятиденний термін.

4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника міського голови – керуючого справами виконкому Віхрова С.Г. та постійну комісію міської ради з питань законності, прав і свобод громадян та регламенту (Скоробагатько Л.І.).



Міський голова
О. В. Соколов





Коментарі (0)
avatar