реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Чи морально під час війни «дерибанити» кошти Державного бюджету на проміжних виборах у ВО № 205? ОНОВЛЕНО

26 липня 2015 року у місті Чернігові повинні відбутися проміжні вибори народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 205 до якого входять 78 виборчих дільниць розташованих в Деснянському і 5 в Новозаводському районах міста Чернігова. При цьому 11 (13,3% від загальної кількості виборчих дільниць на постійний основі) є спеціальними, бо знаходяться в лікувальних закладах міста.

Безумовно, ці проміжні вибори знаходяться під пильною увагою не тільки влади, але й громадськості та засобів інформації. Це дає підставі сподіватися на те, що увагу суспільства нарешті приверне раціональне використання ЦВК і ОВК коштів Державного бюджету на підготовку і проведення виборів в Україні.

І це - не малі кошти. Судіть самі.

Так кошторис видатків Центральної виборчої комісії на підготовку і проведення проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 205, призначених на 26 липня 2015 року складає 617 300 грн., а обсяг коштів, виділяються окружній виборчій комісії, ЦВК затвердила у розмірі 2 314 700 грн.

В межах обсягу цих кошти ОВК відповідно до частини шостої статті 46 Закону України «про вибори народних депутатів України» до 13 червня 2015 року включно зобов’язана на основі середніх норм видатків, затверджених ЦВК, скласти єдиний кошторис видатків для підготовки і проведення виборів із включенням до нього видатків окружної виборчої комісії та видатків для потреб дільничних виборчих комісій та спрямувати його на затвердження ЦВК.

За звичай члени ОВК, мабуть покладаючись на компетенцію голови, головного бухгалтера ОВК та фахівців ЦВК, схвалюють єдиний кошторис видатків для підготовки і проведення виборів без обговорення одноголосно.
Однак на проміжних виборах у голосуванні беруть участь тільки виборці, що мають виборчу адресу на території одномандатного виборчого округу. Тож виборці з інших виборчих округів, які перебуватимуть в лікувальних закладах в день голосування, на проміжних виборах не беруть участі у голосуванні.

На позачергових виборах 26 жовтня 2014 року до виборчих списків у 11 лікувальних закладах, розташованих на території виборчого округу № 205, було внесено 991 виборець. І якщо у загальнодержавному окрузі у голосуванні взяли участь 921 виборець, то у голосуванні в одномандатному виборчому окрузі - 298 виборців. Наприклад, у центральній районній лікарні у голосуванні в одномандатному виборчому окрузі взяли участь 4 виборця, обласному центрі радіаційного захисту та оздоровлення населення – 8, обласному госпіталі для інвалідів та ветеранів Великої Вітчизняної війни – 8, обласній лікарні – 17, секторі медичного забезпечення управління МВС - 17, обласному онкологічному диспансері – 17, обласному протитуберкульозному диспансері -19, міській лікарні № 1 - 27.
При цьому до складу дільничних виборчих комісій на цих дільницях входило по 14 осіб, з яких три працювали на платній основі. На кожну з цих спеціальних виборчих дільниць, як малу виборчу дільницю, за нормами видатків з Державного бюджету було передбачено витратити 17 848 грн. державних коштів.

Переконаний, що на цих проміжних виборах варто щонайменше у 7 з 11 лікувальних закладах застосувати норми статті 86 Закону України «Про вибори народних депутатів України», якими регламентується порядок голосування виборців за місцем перебування. Адже голосування як кажуть виборці «на дому», коли три члена ДВК та офіційні спостерігачі за письмовим зверненням виборця, який тимчасово не здатний пересуватися самостійно, забезпечують голосування виборця за місцем його перебування, відпрацьовано досконально.

У зв"язку з цим варто було б доповнити частину третю статті 107 Закону України «Про вибори народних депутатів України» четвертим та п'ятим абзацами:

«На проміжних виборах народного депутата у виборчих округах, утворених в межах одного населеного пункту, у спеціальних виборчих дільницях, утворених у стаціонарних лікувальних закладах за рішенням Центральної виборчої комісії спеціальні дільничні виборчі комісії можуть не утворюватися.
Керівники таких стаціонарних лікувальних закладів забезпечують умови голосування виборців, які знаходяться в них, відповідно до статті 86 цього Закону.»


Крім того, відповідно до частини третьої статті 28 Закону України «Про вибори народних депутатів України» що на виборчих дільницях, де кількість виборців не первищує 50 осіб ДВК може утворюватися у складі голови, секретаря та 2-4 членів комісії. Однак ця норма закону ще жодного разу(!) не була застосована ОВК на попередніх виборах в місті Чернігові. Питання навіть не ставилося на обговорювання... Мовчали з цього питання як контролюючи державні органи, так і представники громадських організацій КВУ та "ОПОРИ", які постійно від імені виборців контролюють виборчий процес.
Як кажуть: коментарі зайві!

Чи не злочинно (хоча і законно) під час війни тупо «освоювати» на проміжних виборах кошти Державного бюджету?

Це питання не тільки до членів ОВК і ЦВК, які приймають рішення, але й до всіх небайдужих українців.

Сергій Соломаха





Коментарі (4)
avatar
1
Сколько можно менять одних олигархов на других, все равно желание воровать у них нисколько не уменьшается. Когда уже начнем выбирать честных, деятельных людей, которые умеют и хотят работать, а не только треплют языком, чтобы дорваться до кормушки. К выборам эта ситуация только обостриться, верю в то, что люди докажут, что они готовы меняться, что общество больше не приемлет тех методов политической борьбы, которые использует Корбан.
avatar
2
Если мы хотим в Европу, то нам необходимо сделать как минимум процедуру выборов чистой и прозрачной. Если будут такие ситуации, как с Корбаном в Черниговском округе, то Европы нам не видать. Это просто верх цинизма, сколько уже было сообщений об использовании «чернухи» против других кандидатов, в частности Березенко, сколько было фактов подкупа, «гречкосийства», а реакции со стороны компетентных органов или кого бы то ни было из официальных лиц нет.
avatar
3
Переть напролом – это не вариант. В конце концов, в 21 веке живем, за какие-то европейские идеалы боремся, а Корбан думает, что ему все дозволено, раз за ним стоят серьезные финансы. Эти выборы в Чернигове должны показать, что народ действительно имеет свою волю, что он не будет голосовать из-за страха или принуждения.
avatar
4
Если ситуация будет продолжаться в том же духе, то боюсь как бы откровенными разборками в Чернигове все не закончилось. Корбан уже себя тут королем что ли чувствует? Может наезжать на кого хочет, прессовать, по городу уже страшно ходить, вдруг тоже чем-то не угодишь. Такого не должно быть в нормальной европейской цивилизованной стране.
avatar