реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Батьки загиблого Героя Майдану білоруса Михайла Жізневського в шоці від українських бюрократів

Президент України Петро Порошенко призначив батькам Жізневського Михайлу Петровичу і Ніні Василівні довічну стипендію - вона складе 3 250 гривень. Чиновники Мінсоцполітики вирішили, що стипендію будуть переводити поштовим переказом через «Укрпошту» за місцем фактичного проживання батьків Жизневского, не запитавши їх самих або цей варіант для них прийнятний.

На позаминулому тижні батько приїхав в Чернігівський департамент соцзахисту разом з білоруськими волонтерами Юрієм та Альоною Ляшенко оформити виплату. Витративши цілий день, дізналися, що стипендію їм пересилати будуть гривнями «Укрпоштою» до Білорусі.

Однак батьки Жизневського не хочуть оформляти виплату пенсію переказами, адже виплачувати їм пенсію будуть не гривнями, а білоруськими рублями, так що вони будуть втрачати багато при конвертації валюти. Крім того, відомо ставлення білоруської влади до родини Жизневський, за ними встановлено спостереження КДБ, а його сестру Наталію звільняють з роботи.

При цьому у батьків Жизневський вже оформив картку «Приватбанку», однак через неї або картку державного «Ощадбанку» виплачувати кошти не можна.

Ось через таку бюрократичну казуїстику, схожу на корупційну схему, старенькі батьки Героя Небесної Сотні не можуть отримати виплати.

До речі, якщо батько Михайла ще може сяк-так завдяки білоруським волонтерам добиратися України, то його мама Ніна — ні, адже вона ледь ходить. Ноги у неї відібрало в той же день, коли почула про смерть сина.

Зараз українські чиновники, від переляку після телефонних дзвінків, відправили гроші Жизневським додому.

— «Вони налякані, адже повинні піти заповнити в податковій декларації, потім оплатити невідомо який податок, тому вони не йдуть і не отримують стипендію, щоб її повернули назад, — розповідає волонтер Юрій Ляшенко. — Над ними спеціально українські чиновники і знущаються, невже вони не знають, що в Білорусі все оподатковується? Особливо гроші з-за кордону. Ми ж про це їм говорили, коли приїжджали. Невже вони не розуміють, що їм краще перекидати кошти на карту, і аж ніяк не готівкою?»

Нині координатор мережі ‪#‎ВільніЛюди‬, народний депутат Андрій Левус направив депутатське звернення в Мінсоцполітики та Кабміну з проханням задовольнити прохання Жизневських.

автор: Олександр ЯсенчукСоцпортал



Теги:Олександр Ясенчук, Мінсоцполітики, бюрократи, Жизнєвський, небесна сотня


Читайте також



Коментарі (0)
avatar