реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Заради припинення війни не можемо упокоритися перед агресором - архієпископ Євстратій

Пасхальне послання архієпископа Чернігівського і Ніжинського Євстратія
боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним
Чернігівської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату


Всечесні отці, дорогі брати і сестри!
ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Знову великодня радість огортає наші душі та серця. Знову серед темряви навколишньої ночі ми святкуємо найбільшу серед усіх подій людської історії – Воскресіння Христове, яке є ознакою Божої перемоги над гріхом і смертю, основою майбутнього загального воскресіння і вічного життя для всіх людей. Знову разом з апостолом Павлом та святителем Іоаном Золотоустим ми проголошуємо: «Смерть! Де твоє жало? Пекло! Де твоя перемога?» (1 Кор. 15:55). Врата пекла зруйновані, окови смерті розірвані та не можуть вже втримати не лише Сина Людського, але і всіх спасенних ним.

Саме тому Великдень, Воскресіння Христове іменується «Cвятом над святами і Торжеством над торжествами». До цієї події влада гріха над людиною була абсолютною, і всі, навіть старозавітні праведники, після смерті душею потрапляли у шеол, тобто в пекло. Але, як урочисто проголошуємо нині ми і вся Церква – «Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав, і тим, хто у гробах, життя дарував».

Так, це вічне життя нам дароване Воскреслим Спасителем, кайдани пекельні ним розірвані, врата Раю знову відкриті. «Як в Адамі всі вмирають, - свідчить апостол Павел – так у Христі всі оживуть» (1 Кор. 15: 22). Але лише від кожного з нас особисто залежить – чи приймаємо ми цей дар вічного життя для спасіння і блаженного буття з Богом, чи навпаки – цей дар буде нами отриманий на суд і в осудження на вічні муки за нерозкаяні гріхи.

Бо через воскресіння Христове воскреснуть всі, про що свідчить і Сам Спаситель: «Істинно, істинно кажу вам, що настане час, і нині вже є, коли мертві почують голос Сина Божого і, почувши, оживуть... І вийдуть ті, хто творив добро, у воскресіння життя, а ті, хто чинив зло, - у воскресіння суду» (Ін 5, 25, 29). Від Бога залежало звершення нашого спасіння, і Він справді подав нам цей благословенний дар вічного життя. Тепер лише від кожного з нас особисто залежить, приймаємо чи відкидаємо ми Христову жертву, для вічного блаженного життя чи для осудження за гріхи і для вічних мук ми воскреснемо в останній день.

Тож святкуючи Христове Воскресіння, ми маємо привід для радості, що найбільші наші вороги, зло і смерть, нами з Божою допомогою можуть бути подолані. Але Великдень є також і приводом замислитися, на якому боці у боротьбі добра зі злом ми стоїмо і який життєвий шлях – до Бога чи від Нього – ми торуємо своїми думками, словами, ділами.

Як і у два минулих роки, нині ми зустрічаємо Великдень в умовах війни, розв’язаної проти України. Ми не хотіли і не хочемо війни, але чужинці ззовні принесли її на нашу землю для того, щоби повернути нас в рабство. Бог дарував нам свободу і незалежну державу, правда на боці українського народу, тому ми не маємо права заради самого лише припинення війни упокорюватися перед агресором – так само як і Христос не зійшов з хреста, хоча Його і закликали начальники та народ, лукаво обіцяючи після цього увірувати. З Божою поміччю наш народ перенесе ці страждання і ми вийдемо переможцями з нинішніх випробувань. Бо на боці України є правда, а там де правда – там Бог і перемога. «У світі зазнаєте скорботи, – говорить Спаситель, – але мужайтесь: Я переміг світ» (Ін. 16:33).

Тож разом з усіма вами поділяючи радість Великодня, спасительної Пасхи, святкуючи разом перемогу Божу над пеклом, смертю, злом і гріхом, сердечно вітаю зі Світлим Воскресінням Христовим боголюбивих пастирів, чесне чернецтво та всіх вірних чад Православної Церкви у Чернігово-Сіверському краї, як вірних Київського Патріархату, так і братів та сестер з Московського Патріархату, і всіх християн.

Вітаю також державну і місцеву владу, військовослужбовців та правоохоронців, добровольців та волонтерів і всіх, хто гідно служить українському народу, захищає нашу землю і наш край.

Благодать Воскреслого Господа нашого Ісуса Христа, що укріплює і освячує, нехай буде з усіма вами!
Амінь.

ВОІСТИНУ ХРИСТОС ВОСКРЕС!

ЄВСТРАТІЙ,
архієпископ Чернігівський і Ніжинський

ПАСХА ХРИСТОВА, 2016 р.
м. Чернігів



Теги:пасхальне послання, Чернігівська єпархія, Євстраті російсько- українська війн


Читайте також



Коментарі (0)
avatar