реклама партнерів:
Головна › Новини › Село

Закупівельна ціна молока буде 4 гривні

Верховна Рада в першому читанні прийняла дуже важливий законопроект, співавтором якого є народний депутат України Владислав Атрошенко. Цей законопроект покликаний врегулювати давнє і болісне питання несправедливих закупівельних цін на молоко у населення. Передбачається підвищення вартості одного літра молоко у два рази – до 4 гривень, повідомляє офіційний сайт народного депутата Атрошенко.

«Це допоможе виживати 13 мільйонам жителів сіл, які сьогодні тримають корів фактично собі у збиток, бо ціна у 2 гривні за літр не окуповує навіть кормів, – переконаний Владислав Атрошенко. – Сьогодні в країні немає ринку молока, є монополія і змова закупівельників, які обґрунтовують ціну в 2 гривні як ринкову. Це – неправильно. Адже роздрібна ціна літру молока споживачеві коштує 14 гривень, а закупівельні ціни не змінювалися з 2012 року».

Раніше була практика, коли Кабінет міністрів своїми рішеннями встановлював мінімальні закупівельні ціни молока у населення, і навіть тоді закупівельники примудрялися їх зменшувати. А нині цей процес абсолютно не регулюється.

«Я розумію, що це – не ринковий закон, і запропонована форма не зовсім відповідає світовим стандартам, а регулювання мінімальних цін – не функція парламенту. Але сьогодні це єдиний шлях відновити справедливість і допомогти населенню сіл отримувати більш-менш адекватні гроші за свою нелегку працю. Дуже вірю, що процес ухвалення цього документу в цілому не затягуватиметься», – наголосив народний обранець.

У соціальні мережі Facebook із цього приводу зав’язалася дискусія. Одні до прийняття законопроекту поставилися доволі скептично, інші – критично, треті – з надією. «Пане Владислава, – пише Валентина Справедлива, – добре, що Ви потурбувалися про виробників молока, але яка буде ціна для споживача? Адже суб’єкти реалізації будуть робити більші накрутки. На мою думку, необхідно відпрацювати механізм регулювання цін на молочні вироби. Згодна з тим, що найбільшу питому вагу прибутку отримують переробними, і це питання необхідно врегулювати. Сплата податків від цієї діяльності – теж питання, яке необхідно досліджувати, тому що є міні-переробні заводи на єдиному податку, а є такі, що оподатковуються на загальних підставах. Тому Державна фіскальна служба повинна промоніторити надходження податків до бюджету від переробників та фізичних осіб».

Інші активні дописувачі на Facebook розмірковують про означену проблему під іншим кутом, із позиції сільських жителів. Мовляв, ефект буде нульовий, ціни в магазині на готову продукцію виростуть, тож немає сенсу населенню виробляти молоко, а заготівельникам – у селян закуповувати. Але вихід є. Він – у створенні в селах обслуговуючих кооперативів, які дадуть змогу зменшити витрати на утримання корів. Є і доволі категоричні міркування: аби селяни навчилися нарешті поважати себе і свій труд – вони б самі «відрегулювали» закупівельні ціни. Яким чином? Потримали б заготівельників кілька тижнів без сировини, не здавали б їм молоко, а там би подивилися, що скажуть переробними.



Теги:Владислав Атрошенко, закупівельні ціни, Молоко, Верховна Рада


Читайте також



Коментарі (0)
avatar