реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Водні проблеми чернігівських еміратів

Під час останньої сесії Чернігівської обласної ради, яка відбулася 23-го грудня 2011 року? рішенням №17 було погоджено дозвіл на видобування вуглеводів Зимницького родовища, розташованого у Талалаївському та Срібнянському районах Чернігівської області? товариству з обмеженою відповідальністю «Перша українська газонафтова компанія».

Рішенням №18 було погоджено спеціальний дозвіл на видобування нафти, газу та конденсату Білоусівсько-Чорнухинської площі (площа 7,8 км. кв. ), розташованої частково у Варвинському районі Чернігівської області товариству з обмеженою відповідальністю «Бурова компанія «Рудіс».

Натомість ТОВ «Бурова компанія «Рудіс» уклала з Варвинською районною адміністрацією угоду про надання добровільної допомоги на розвиток соціально-економічної сфери в розмірі 100 000 гривень.
Цікаво відзначити, що офіційна адреса компанії «Рудіс» Київ, вул.. Оболонська Набережна 19, корп. 1а. Натомість в рішенні обласної ради вказана інша Україна, Печерський р-н, м. Київ, вул. Грушевського, буд. 28/2.

«Перша українська газонафтова компанія» в свою чергу запевняє, що досягла домовленості із керівництвом Талалаївського та Срібнянського районів та фінансуватиме роботи по соціально-економічному розвитку районів на 2012 рік, а саме: фінансування будівництва водогону в с. Олексинці, у розмірі 100 000 грн., фінансування ремонту дороги «Харкове-Новослеівка» та часткове фінансування спорудження водогону в с. Новоселівка, у розмірі 200 000 грн.

Як повідомив депутат обласної ради Сергій Журман, дані питання не розглядали постійні комісії. Адже на Президії напередодні шостої сесії облради, керівникам фракцій було оголошено, що ці питання розглядатися не будуть. Але сталося зовсім не так.

У свій час жителі Талалаївського району звернулися до координатора ГІ «Оновлення Країни» Валентина Наливайченка з проханням про допомогу: у місцевих колодязях зникла вода, селяни пов’язали її зникнення з діяльністю видобувних компаній. Внаслідок цього відбулася зустріч сільських голів, було проведено своєрідне «розслідування». Порушували це питання й на сесіях обласної ради, під час роботи комісій. Особливо наполегливо намагався змусити відшкодовувати завдані екології, інфраструктурі збитки голова обладміністрації Микола Лаврик.

Як повідомили у Талалаївській райадміністрації по даним аналізів санепідемстанції колодязна вода, яку вживає населення, не витримує ніякої критики. Питна вода з артезіанських свердловин кращої якості, але такою водою в районі забезпечена досить незначна кількість. Протягом останніх років у водопровідному господарстві територіальних громад накопичилося досить значна кількість проблем, які потребують негайного вирішення. У ветхому та аварійному стані знаходяться майже 90% мереж водопостачання в районі, мають місце значні втрати митної води під час її транспортування та розподілу. Подається вода, яка за окремими якісними показниками не відповідає вимогам чинного стандарту.

У висновку Головного державного санітарного лікаря Талалаївського району О. Т. Шаленого від 13.07.2010 року зазначено, що внаслідок обстеження колодязів по с. Липове, Болотниця, Українське, Сильченкове обстежено у 2008 році 19, знайдено відхилень від норми 13, у 2009 році обстежено 15 знайдено відхилень 9, у першому півріччі 2010 року 3, відхилень 3.

Щоправда існує й інша версія зникнення води в колодязях, це несприятливі природно-кліматичні умови. Її озвучив начальник Деснянського басейнового управління водних ресурсів С. Нагалюк.

Сергій КОРНІЄНКО



Теги:нафтовидобутки, Талалаївський район, Чернігівська обласна рада


Читайте також



Коментарі (0)
avatar