реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Влада грається з пенсіями

Верховна Рада не підтримала законопроект про скасування привілеїв у пенсійному забезпеченні. Підставою для такого рішення стали негативні висновки парламентського комітету у справах пенсіонерів та науково-експертного управління Верховної Ради. Разом із цим влада декларує намір урізати в ході пенсійної реформи максимальні пенсії.
Згідно з законопроектом, який розробили депутати-нашоукраїнці, обчислення розміру пенсій має відбуватися за єдиним порядком. Адже держслужбовцям, суддям, депутатам та низці інших категорій пенсія нараховується на привілейованих засадах: 80-90 % від заробітку.

Натомість у профільному парламентському комітеті у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів законопроект забракували.

«Загалом, підтримуючи ідею щодо необхідності встановлення розумного співвідношення у розмірах пенсій, комітетом було акцентовано увагу на тому, що шляхи досягнення цієї цілі, які запропоновані у законопроекті, не тільки не вирішать порушеної проблеми, а навпаки, призведуть до ще більшого загострення цього питання», – зауважила заступниця голови комітету депутат-бютівець Уляна Мостіпан.

А скільки там тих депутатів і суддів?..

Раніше відповідальний за пенсійну реформу віце-прем’єр Сергій Тігіпко висловив сподівання, що депутати підтримають скасування привілейованих пенсій.
За його словами, «максимальний розмір пенсії, який зараз необмежений, складатиме 12 прожиткових мінімумів» (на 2011 рік прожитковий мінімум – 953 грн.).

Утім, фракція Партії регіонів та інші фракції більшості цього разу не підтримали антипільговий пенсійний законопроект.

«На 13,7 мільйона чоловік, пенсіонерів народних депутатів зараз 680 чоловік. Якби вони й не отримували пенсії, прийшлося би по шість копійок кожному пенсіонеру! Це врятує бюджет Пенсійного фонду? А суддів ще менше!», – емоційно пояснив депутат-регіонал Ярослав Сухий.

Бютівці забули, що відтепер голосують особисто?

Натомість, як заявив лідер фракції «БЮТ-«Батьківщина» Іван Кириленко, очолювана ним фракція попри недосконалість, законопроект підтримує.

«Як би ми не захищали ту чи іншу категорію, яка підпадає під особливий режим пенсійного забезпечення, давайте подивимось: що відбувається у світі, – зазначив він. – Чому піднявся народ? Народ піднявся за елементарні речі, за справедливість, за рівність, за те, щоб у нас не було привілейованих…Законопроект недосконалий, але для цього є процедура другого читання».

Проте у підсумку документ набрав лише 57 голосів. Причому, його не підтримала і половина фракції «БЮТ-«Батьківщина»: 33 голоси зі 105.

«Ті, хто кажуть «о», нехай забезпечують голосування, а не 30 чи 40 голосів дають», – зауважив відтак перший віце-спікер Адам Мартинюк.Радіо Свобода




Теги:Тігіпко, пенсійна реформа, БЮТ, Наша Україна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar