реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Візит Уляни Супрун: чи почули чиновники її план реформ?

Перебуваючи з робочим візитом у Чернігові в.о.міністра охорони здоров'я, Уляна Супрун відвідала військовий госпіталь 407. Вона ознайомилась зі станом справ госпіталю, оглянула обладнання та спілкувалася з бійцями та ветеранами другої світової війни та теперішньої, російсько- української, які знаходяться на лікуванні.

В іншому медичному закладі - лікарні №3, Уляна Супрун презентувала план реформ, які полягають не в постійному закриттті медичних закладів, а у профілактиці хвороб, праві вибору хворим лікаря, введенні сімейної медицини тощо.

В той же час тридцять чорнобильців звернулися до пані Супрун із проханням відповісти - що ж буде з їх Цетром радіаційного захисту населення, який місцева влада, схоже, хоче закрити.

У листі йдеться: " Ми, що нижче підписалися, постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС, а також учасники бойових дій в зоні АТО, котрі користуються медичними послугами КЛПЗ «Чернігівський обласний центр радіаційного захисту та оздоровлення населення», в зв’язку із умовами, що склалися в бюджетній сфері при реформуванні місцевого самоврядування, звертаємось до Вас з проханням:

1. Публічно повідомити про плани Міністерства Охорони Здоров’я України стосовно подальшого функціонування та бюджетного фінансування обласних «Спецдиспансерів радіаційного захисту населення», діяльність яких регламентована ст.17 ЗУ «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та «Переліком спеціалізованих медичних закладів, що забезпечують лікування осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (Постанови КМ №1218 від 04.10.1996 р. і №852 від 29.05.2000 р.).

2. В Чернігівській області «Спецдиспансер» був незаконно перейменований обласною радою попередніх скликань і діє під назвою «КЛПЗ «Чернігівський обласний центр радіаційного захисту та оздоровлення населення». Тому в процесі підготовки до реформування місцевого самоврядування розглядається питання про ліквідацію цього «чорнобильського» медичного закладу, що є порушенням вищеозначеного чинного законодавства України.

3. Вимагаємо повернути закладу законну назву КЛПЗ «Чернігівський обласний спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення», що регламентована ст.17 ЗУ «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та Постановами КМ №1218 від 04.10.1996 р. і №852 від 29.05.2000 р.

4. Водночас, в процесі «підготовки» до ліквідації цього «чорнобильського» мед закладу, Чернігівською ОДА незаконно обмежено фінансування, необхідне для поточного ремонту комп’ютерного томографа, ендоскопів та апаратів УЗД, котрі конче необхідні для медичного обстеження чорнобильців та учасників АТО, відповідно до протоколів, затверджених МОЗ України. Також планується скорочення «Терапевтичного відділення» та «Відділення державного реєстру» мед закладу, що, також, є порушенням чинного законодавства.

5. Вимагаємо повернути на баланс цього закладу лабораторне обладнання (придбане на кошти «чорнобильського фонду»), в т.ч. медобладнання для визначення гормонів щитоподібної залози, котре було незаконно передане попередньою владою разом із імунологічною лабораторією в КЛПЗ «Обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом». В даний час це лабораторне медичне обладнання використовується для надання інших платних аналізів цією лабораторією, а чорнобильці проводять аналізи на гормони «щитовидки» в платних лабораторіях інших закладів, в т.ч. приватних.

В КЛПЗ «Чернігівський ОЦРЗОН» надають медичну допомогу мешканцям всієї області, віднесеним до постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, що в цілому складають більше 74 тис. мешканців. Серед тих, що мають право на таку медичну допомогу та комплексне поглиблене медичне обстеження та лікування і регулярно її отримують - більше 4,5 тис. інвалідів Чорнобиля, понад 8 тис. ліквідаторів, більше 1,3 тис. евакуйованих із 30-ти кілометрової зони ЧАЕС, більше 50 тис. осіб які проживали, або проживають на територіях, що підлягають медичному нагляду. Окрім того, медзаклад проводить скринінгове обстеження з метою ранньої діагностики захворювань щитоподібної залози (в т.ч. ракових) у осіб, котрі на момент аварії мали від 0 до 18 років, всього більше 140 тис. осіб (на виконання наказів №62/45/5 від 29.01.2010 р. МОЗ, МНС та НАМН України). Доповнення до Статуту закладу передбачає, окрім скринінгу постраждалих від «йодного удару», і диспансеризацію учасників бойових дій в зоні АТО, котрі користуються медичними послугами КЛПЗ «Чернігівський ОЦРЗОН» із ІІ півріччя 2016 року за бюджетний рахунок, оскільки такої допомоги їм (в області їх біля 10 тис.) інші заклади області практично не надають (про це писала газета Міноборони України «Народна Армія» та показувало центральне військове ТБ). В цілому заклад опікується біля 220 тис. осіб (майже ¼ населення)".

Контактною особою виступив голова Чернігівської організації УЕА «Зелений Світ», голова Комітету з питань охорони здоров’я Громадської ради при Чернігівській ОДА, лікар-гематолог Іван Осадців

На звороті цього листа всього 33 підписи

Фото Віктора КОШМАЛА



Теги:Центр радіаційного захисту, Уляна Супрун, закриття лікарень, Іван Осадців, чорнобильці


Читайте також



Коментарі (0)
avatar