реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Відспівав... На 92 році життя помер Дмитро Гнатюк

На 92-му році життя помер співак, народний артист України Дмитро Гнатюк, повідомляє Міністерство культури України.

«Світове музичне мистецтво зазнало непоправної втрати – 29 квітня на 92-му році пішов з життя видатний співак, Герой України, народний артист України, академік Національної академії мистецтв України, професор, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка Дмитро Михайлович Гнатюк. Все своє життя він присвятив розвитку та популяризації національного оперного мистецтва та вихованню кращих українських митців», – йдеться в повідомленні.

Гнатюк був виконавцем понад 50 складних і великих ролей в оперних виставах, серед яких партія Султана у «Запорожці за Дунаєм», Енея в «Енеїді», Остапа в «Тарасові Бульбі», Фігаро у «Севільському цирульнику».

«Як режисер Дмитро Гнатюк здійснив постановки відомих і улюблених опер «Тарас Бульба», «Наталка Полтавка» Миколи Лисенка, «Запорожець за Дунаєм» Семена Гулака-Артемовського, «Пікова дама», «Мазепа» Петра Чайковського, «Сорочинський ярмарок» Модеста Мусоргського, «Тоска» Джакомо Пуччіні, «Севільський цирульник» Джоаккіно Россіні, «Травіата», «Аїда» Джузеппе Верді, «Війна і мир» Сергія Прокоф’єва», – додали в Мінкультури.

«Саме Дмитро Михайлович став першим виконавцем пісень, які увійшли до «Золотого фонду української естради» – «Мій Київ» і «Два кольори», йдеться в повідомленні.

Церемонія прощання з Дмитром Гнатюком відбудеться 4 травня об 11:00 у приміщенні Національної опери України.

...Він співав ще Сталіну - молодого буковинського хлопця привезли в Москву і він виступав перед кривавим тираном. Але завжди залишався українцем - його виконання "Двох кольорів", "Чом, чом, земле моя", "Летять ніби чайки" стали класикою для всіх, не лишень для вождів.



Теги:Дмитро ГНАТЮК, музичне мистецтво


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
В 1967 році літом, Дмитро Михайлович приїздив до Ніжина, співав на стадіоні, підігнали туди грузове авто, відкрили і опустили борти, так виглядала сцена, слухачів зібралось пів Ніжина, концерт був безкоштовний.
     Царство йому небесне, а земля пухом.
avatar