реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

В Україні створено представництво міжнародного руху "Свобода совісті"

Представництво міжнародного руху "Свобода совісті" створено в Україні. Про це повідомив координатор руху в Україні, історик, журналіст і релігієзнавець Сергій Шумило.

Міжнародний громадський рух "Свобода совісті" створено за ініціативою групи відомих правозахисників, журналістів, громадських і релігійних діячів з США, Німеччини, Італії, України, Латвії, Росії, Ізраїлю та інших країн. В оприлюдненій ними 30 червня 2015 декларації наголошується, що метою нової організації є боротьба за релігійну свободу в різних країнах світу. «Рух є світським, він відстоює інтереси не окремих ідеократичних груп і віросповідань, але права всіх, незалежно від їх ідеології», - підкреслюють автори декларації.

Серед тих, хто підписали декларацію, Олексій Фрідлянд (США), Девід Саттер (США), Сергій Грігорянц (Росія), Максим Кантор (Росія), Сандр Рига (Латвія), Лев Регельсон (Росія), Міхаель Халлен (Фінляндія), Сергій Шумило (Україна), Ілля Ривкін (Німеччина), Григорій Міхнов-Вайтенко (Росія), Володимир Зелінський (Італія), Міхаель Дорфман (США), Георгій Едельштейн (Росія), Валерій Борщов (Росія) та інші.

В Україні координатором представництва Міжнародного громадського руху "Свобода совісті" призначений Сергій Шумило. За його словами, організація буде тісно взаємодіяти з міжнародними правозахисними організаціями в різних країнах світу, а також з представниками державних, громадських і релігійних організацій в Україні з метою моніторингу та запобігання порушенню релігійних прав і свобод в країні.

У прийнятій рухом декларації наголошується, що він буде на міжнародному рівні домагатися:

- Відношення до будь-яких проявів релігійної та ідеологічної нетерпимості без "подвійних стандартів", гарантій безпеки для тих, хто користується своїм правом на свободу совісті;
- Запобігання застосуванню насильства і дискримінації в питаннях, що стосуються свободи совісті та переконань; створення механізму запобіжного впливу на прийняття і реалізацію відповідних рішень, який передбачає сприяння діалогу на всіх рівнях;
- Виконання урядами своїх міжнародних зобов'язань щодо захисту права на свободу совісті та вираження своїх переконань, перетворення їх з "декларації про намір" в реальність;
- Скасування законів, що обмежують право на свободу совісті або закріплюють принцип ідеологічної переваги однієї групи населення над іншою;
- Оприлюднення та забезпечення міжнародного резонансу всіх випадків порушень даного права та надання відповідного юридичного захисту.

Крім того, автори декларації зазначають: «Ніхто не припускав, що XXI століття ознаменується поверненням до найгірших основ середньовіччя, а одним із головних викликів сучасної цивілізації стане питання свободи совісті. Ще недавно неможливо було уявити такі реалії нашого дня, як геноцид цілих віросповідань ... У ряді країн свобода совісті громадян як і раніше знаходиться під пильним наглядом держави, а національні законодавства дозволяють маніпулювати правами меншин, релігійних і світських, а також обмежувати громадянські права і свободу слова , коли це право використовується для вираження поглядів, які здаються комусь спірними, образливими або просто небажаними для чинної влади ... Ми бачимо, як протистояння за ідеологічним принципом набирає все більшої сили, призводячи до небаченої ненависті і роз'єднання. Ми усвідомлюємо, що міжнародний тероризм, який протистоїть принципу свободи совісті екзистенційно, і маячить попереду привид релігійних воєн - це не стільки результат різних поглядів на світотворення, скільки боротьба за владу – бажання одних управляти іншими і державою в своїх інтересах».

На фото: Сергій Шумило у чернігівському прес- клубі "Просвіта" підписує свою книгу.



Теги:Сергій Шумило, Міжнародний рух, представництво в Україні, свобода совісті


Читайте також



Коментарі (0)
avatar