реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Український Патріарх розпочав варити миро

14 квітня, у Великий понеділок, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет відслужив Божественну літургію Ранішосвячених Дарів у Володимирському кафедральному соборі м. Києва.

Після звершення Божественної літургії Ранішеосвячених Дарів Святійший Патріарх Філарет разом із духовенством, співаючи тропар "Благословенний Ти, Христе Боже наш...", хресним ходом попрямував до приділу святих мучеників і страстотерпців Бориса і Гліба, що розміщений на другому поверсі Володимирського собору, де урочистим молебнем було покладено початок мироваріння. Предстоятель Київського Патріархату звершив чин малого освячення води та окропив святою водою сосуди для мироваріння, єлей, вино та пахощі.

Після цього було запалено плити, на яких стояли два казани, місткістю по 40 літрів. Священнослужителі влили відповідну кількість оливкової олії та білого виноградного вина. Клірики Володимирського собору, з благословення Предстоятеля, приступили до відповідальної та святої праці. Під час варіння святого мира безперестанно читається Євангеліє, яке розпочав читати Святійший Владика, а потім продовжили священики. Впродовж мироваріння два священика помішують олію і вино. Це робиться для того, щоб олія не пригоріла.

З благословення Святійшого Патріарха Філарета до мироваріння готувалися заздалегідь. Було зібрано усі потрібні матеріали (компоненти), що входять до святого мира. Так для приготування мира було зібрано та застосується 16 різноманітних трав і 36 пахощів (благовонних масел), серед яких трояндове, жасмінове та нардове масла були привезені з Греції. Заздалегідь, у Хрестопоклонну неділю, трави було замочено для настоювання в оливковій олії і білому вині.

Мироваріння триватиме впродовж трьох днів (понеділка, вівторка та середи Страсного тижня), а освячення мира відбудеться за Божественною літургією у Великий четвер. Святе миро використовується під час звершення таїнства Миропомазання та чину освячення храму.

Перше мироваріння в Українській Православній Церкві Київського Патріархату було звершене у 1998 році.

Право варити миро мають лише автокефальні (тобто незалежні) православні церкви. Миро використовується під час миропомоазання, хрещення. В Україні миро варить лише Українська православна церква Київського патріархату, бо тільки вона є незалежною.



Теги:Миро, Володимирський собор, УПЦ КП


Читайте також



Коментарі (0)
avatar