реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

У Сосниці планують вулицю назвати іменем засновника єврейської держави

18 квітня поточного року виповнюється 110 років від дня народження нашого земляка – українського вченого-історика, дипломата, доктора історичних наук, професора Василя Якимовича Тарасенка. З цієї нагоди Сосницьке земляцтво в Києві звернулося до Сосницької селищної ради з пропозицією про присвоєння імені земляка одній з вулиць селища та парку.

Василь Тарасенко родом з В'юнища (тепер - частина Сосниці), воював під час другої світової війни, перебував на господарській та партійній роботі, а з 1945 року - дипломат.

У квітні-травні 1948 року Василь Тарасенко очолював українську делегацію на спеціальній сесії Генеральної Асамблеї ООН з палестинської проблеми, де вирішувалось питання про створення Держави Ізраїль. Саме він на засіданні 14 травня 1948 року, завдячуючи своїй рішучості та наполегливості, вніс вирішальний вклад у її створення. За завданням Сталіна він так довго говорив з трибуни, що згідно регламенту вийшов час на оскарження резолюції, згідно якої і було утворено державу Ізраїль.

У 1998 році, коли урочисто відзначалося 50-річчя утворення держави Ізраїль, на запрошення прем’єр-міністра Ізраїлю Василь Тарасенко відвідав країну в якості почесного гостя.

Після відвідин Ізраїлю Василь Тарасенко зробив заяву: «Ми переповнені захопленням від побаченого і почутого. Ми отримали можливість спостерігати дуже багато явищ, про існування яких у нас було лише туманне уявлення. Так, дійсно, Ізраїль – це чудо, перлина Близького Сходу. Перетворені пустеля, пісок і камінь на квітучий сад. Особисто мені це доставило найбільше задоволення. Я випробував здивування, захоплення і заздрість, але заздрість у доброму розумінні, – чому моя країна – Україна, що володіє природними багатствами, не може повторити чудо Ізраїлю? Можу лише втішити себе мрією, що і в Україні станеться диво. Я безмірно радий, що в травні 1948 року відіграв певну роль у зриві плану створення єдиної арабо-єврейської держави і тим самим вніс свій особистий внесок у створення Держави Ізраїль».

Василь Якимович упродовж кількох років незмінно працював ректором Київського міського народного університету міжнародних відносин, у 90-ті роки минулого століття створив і очолював міжнародний благодійний фонд «Україна-Ізраїль». Цей фонд багато зробив для розвитку економічних і культурних зв’язків між двома країнами.



Теги:Сосниця, Василь Тарасенко, Україна - Ізраїль


Читайте також



Коментарі (0)
avatar