реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

У Сосниці буде вулиця козацького полковника Скидана

Громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць та долі постаменту комуністам пройшли в Сосниці за рішенням нової селищної ради.

"Важко переоцінити вклад кожного, хто виступав на слуханнях. Але саме завдяки просвітницькій місії закоханих в історію рідного краю істориків та краєзнавців Віталія Опанасовича Литвиненка та Миколи Петровича Адаменка ці слухання набули вагомості і фаховості, - пише на своїй сторінці в мережі Фейсбук депутат ради Андрій Ткач, - Ми дуже уважно і з захопленням слухали історичні екскурси в минувшину нашого краю, деякі цікаві факти для всіх присутніх були справжнім відкриттям, а визначні особистості, які мали пряме відношення до тих історичних подій виявилися несправедливо забутими".

Серед таких історичних постатей особливо вразила присутніх доля сосницького полковника, легендарного Якова Скидана (? – 1664 р.). Легенда, яка панує перш за все серед сосничан, говорить про те, як Яків Скидан, поранений, потрапив у полон до поляків, і ті стратили його, прив'язавши до сосни, яка стояла між селами Загребеллям і Спаським, і яку було названо Скидановою сосною.

Утвердилась думка також про те, що Микола Гоголь створив образ Тараса Бульби, використавши переказ про Якова Скидана. Та обгоріла сосна знаходилася на місці, поряд з яким нині височіє дерев’яний хрест при повороті на с.Загребелля.

"Саме в честь Якова Скидана краєзнавці переконували перейменувати вул. Щорса. Були й інші варіанти – в честь Андрія Опанасовича Білика, який відомий був в Сосниці як дуже фаховий лікар-хірург, головний лікар Сосницької районної лікарні, - інформує Андрій Ткач. - Але на слуханнях переважною більшістю голосів було ухвалено перейменувати вул. Щорса в смт Сосниця саме на вулицю Якова Скидана. І будемо очікувати на сторінках місцевої преси цікаву розповідь М.О.Литвиненка про те, яку ратну славу здобула Сосниця завдяки своєму мужньому полковнику Якову Скидану. (До речі, Сосницький козацький полк був створений у 1663 році і проіснував 25 років)".

Також на слуханнях, розглянувши висновки Сосницького краєзнавчого музею, представника Українського інституту національної пам'яті С.Бутка, Чернігівської обласної державної адміністрації щодо мармурового обеліску в честь командира загону Червоної гвардії Д.І.Артюха та голови ревкому С.В.Шелудька, який підпадає під дію закону про декомунізацію, ухвалено запропонувати селищній раді перенести його на цвинтар, на місце поховання згаданих більшовиків.



Теги:Сосниця, перейменування, декомунізація, козацькі полковники, УІНП


Читайте також



Коментарі (0)
avatar