реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

У "Просвіті" збирають підписи до обласної ради

Це відкрите звернення від громадських активістів, волонтерів, журналістів, учасників АТО, добровольців, діячів мистецтва та від усіх небайдужих жителів міста Чернігів та Чернігівської області, до депутатів Чернігівської обласної ради - його ви можете підписати вже сьогодні.

Шановні народні обранці, звертаємося до Вас висловлюючи свою повагу та сподіваючись на Вашу допомогу.

Просимо звернути увагу на ситуацію, що склалася останнім часом з Чернігівським обласним об’єднанням Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Т.Г. Шевченка 16 березня 2017 року. Голова Правління Олександр Шевченко отримав Вимогу (про повернення майна) підписану заступником начальника Управління комунального майна обласної ради С. С. Свиридовим.
Суть Вимоги «звільнити будівлю та повернути її управлінню, а також оплатити період користування нею [без угоди на оренду]». Мотивують таку вимогу закінченням строку договору 31 грудня 2016 року оренди нерухомого майна, що належить до спільної власності територіальної громад сіл, селищ, міст Чернігівської області №18 від 1 березня 2005 року. Складачі вимоги вважають, що «товариство «Просвіта» продовжує безпідставно, незаконно користуватися будівлею».

Разом з тим, звертаємо Вашу увагу на такі факти: ще 19 грудня 2016 року за 12 днів до завершення дії договору «Просвітою» був надісланий лист на ім’я І. С. Вдовенка, Голови Чернігівської обласної ради, щодо продовження дії договору оренди приміщення в місті Чернігові по вулиці Хлібопекарська, 10 строком на 1 рік. Відповідь же була отримана від начальника Управління комунального майна ЧОР А. Ю. Буніна лише 18.01.2017 року, тобто через 18 днів після завершення дії угоди в якій констатувалося, «що питання можливості продовження договору оренди буде розглядати після погашення заборгованості з орендної плати станом на 01.01.2016 року складає 2200,18 грн.(жовтень-листопад 2016 року)». Після чого Товариство сплатило борг й надіслало повторне звернення від 01 лютого 2017 року щодо продовження угоди про оренду. Відповіді на цей лист уже більше 40 днів так і немає. Це питання на лютневу сесію Чернігівської обласної ради винесеним не було.

Ми вважаємо ситуацію, що склалася, повним блокуванням роботи товариства «Просвіта» в усіх напрямках.

На сьогодні в «Просвіті» діє волонтерський центр на чолі з Ольгою Пальковою та ГО «Центр допомоги Чернігів». Там перебувають на опрацюванні заявки від 30 батальйону ( 2 сітки – 6Х8метрів) , 92 механізованої бригади (5 сіток- 8Х12) та замовлення з Авдіївки (10 сіток – 4Х6), які є конче необхідними зараз на фронті. Центр працює з 12:00 до 18:00 щоденно аби все виконати в найкоротші терміни та захистити наших воїнів.

На базі «Просвіти» готується проведення «Школи активного ветерана» для учасників АТО.

Функціонує Всеукраїнська газета «Сіверщина», що фактично своєю роботою захищає інформаційний простір прикордонної до країни-агресора області.

Розпочався набір на 6 «Школу журналістики», що виконує не лише профорієнтаційну функцію серед молоді, а й популяризує незалежну журналістику, навчає медійної грамотності.
Плануються події в прес-клубі та навчання, що спрямовані на формування та розвиток громадянського суспільства міста та області. Уже проведені семінари та тренінги щодо ОСББ, тренінги від Брітіш Консалтинг для ГО.

На основі Меморандуму про співпрацю «Просвіта» робить неоціненний вклад у розвиток незалежної журналістики та підтримує функціонування «Громадського телебачення: Чернігів». Громадське.CN разом із тим активно займається підтримкою онкохворих дітей Чернігівської області.

Ситуація, що склалася з розглядом продовження оренди для Товариства, блокує співпрацю з Першою Чернігівською Сотнею, яка є підрозділом територіальної оборони, що базується на території «Просвіти».

До того ж, товариство «Просвіта» об’єднала навколо себе активних громадян та інші громадські організації різних спрямувань.

Ми вважаємо, що в питаннях оренди приміщень, громадські організації, що виконують важливі соціальні місії, в жодному разі не можна прирівнювати до комерційних структур. Завданням держави та органів Обласної ради є всебічна підтримка такої діяльності ГО, у тому числі «Просвіти».

Вимога і дії Управління коммайна ставить під загрозу діяльність кількох активних громадських організацій, які на волонтерських засадах виконують не лише міські та обласні соціально-важливі програми, а й програми національного рівня. Ставить під загрозу виконання замовлень військових, громадянської просвіти та формування громадянського суспільства в Чернігові та області в цілому.

«Просвіта» виконує важливу культурно-просвітницьку функцію. Є неофіційним центром не лише духовної оборони українства, а й військової оборони не лише міста, а й області. Можливо, й України, оскільки Чернігівська область межує з країною-агресором. У таких діях зі сторони державних органів Чернігівської обласної ради вбачаємо не лише руйнування та дестабілізацію громадянського суспільства області, а й загрозу національній безпеці.

Саме тому, ми звертаємося з вимогою до всього депутатського корпусу Обласної ради, І. С. Вдовенко, Голови Чернігівської обласної ради, Управління комінального майна ЧОР та профільних комітетів ЧОР вирішити питання на найближчій сесії продовження оренди приміщення «Просвітою» по вулиці Хлібопекарській, 10 на користь Товариства, а саме:

1. Продовжити договір оренди приміщення для Товариства «Просвіта» строком на 5 років.
2. Встановити пільгову орендну ціну в розмірі 1 грн.

Сподіваємося на Ваше розуміння та сприяння.


Підписати це звернення можуть всі бажаючі у приміщенні "Просвіти" по вулиці Хлібопекарській, 10 з 12 години кожного дня.



Теги:громадські організації, чернігівська Просвіта, Олександр Шевченко, Чернігівська обласна рада


Читайте також



Коментарі (0)
avatar