реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

У парламенті створено об’єднання «Пам’ять і порозуміння»

Депутати об’єдналися задля консолідації українського суспільства, громадянської толерантності та організації якнайширшого діалогу щодо складних сторінок минулого.

Народні депутати на чолі з Марією Матіос відгукнулися на заклик Українського інституту національної пам’яті та створили міжфракційне об’єднання «Пам’ять і порозуміння». Відповідна заява була оголошена на засіданні Верховної ради 5 березня 2015 року.

Мета спільної діяльності парламентарів – сприяти консолідації суспільства через налагодження загальнонаціонального діалогу довкола складних питань українського минулого. Депутати дбатимуть про зміну суспільних відносин, розвиток демократичних практик, дотримання прав та свобод людини, громадянської толерантності, виховання громадянина-патріота, а також запобігатимуть виявам нетолерантності, екстремізму.

«Група покликана продукувати і поширювати такі суспільні месиджі, які би сприяли найширшому діалогу щодо історичних виразок і утвердженню чесного погляду на ті події, які дотепер викликають гарячі дискусії. Для цього ми залучатимемо фахівців – насамперед істориків, а також ті державні інституції, які володіють «залізобетонними» аргументами: архівними матеріалами та документами. У цьому ми маємо надію насамперед на Інститут національної пам'яті», – говорить очільниця об’єднання народна депутатка та письменниця Марія Матіос.

Голова Українського інституту національної пам’яті історик Володимир В’ятрович підкреслив значення створеного депутатського об’єднання: «Важливо прийняти ряд законів зі сфери національної пам’яті, необхідних для трансформації країни. Їх першочергова мета – дати правову оцінку тоталітарним режимам минулого та не допустити повторення тоталітарних практик в управлінні країною».

Марія Матіос підкреслює, що «Україна переживає нині важкі, навіть криваві часи коли повільного, коли стрімкого умирання «совка» у найбільш одіозних його виявах. Без ґрунтовного, фахового обговорення найскладніших аспектів нашого минулого суспільство і далі тягтиме шлейф нерозвінчаних історичних міфів та нерозуміння модерних темпів розвитку високорозвинутих країн».

Як відомо, такі «історичні» депутатські групи активно діють у Європарламенті, парламентах Литви, Латвії, інших країн ЄС.

Прес-секретар УІНП



Теги:пам'ять і порозуміння, Марія Матіос, УІНП, об'єднання депутатів


Читайте також



Коментарі (0)
avatar