реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

У Києві обговорили впорядкування свят

21 жовтня відбувся круглий стіл на тему: "Відродження національної свідомості та формування патріотизму через оптимізацію системи державних, професійних свят та відзначення національних і пам’ятних дат в Україні". Захід організував Міжнародний благодійний фонд "Центр Національного Відродження".

На круглому столі зібралися історики, фахівці Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі, військовослужбовці, зокрема, представники Спілки офіцерів України. Модераторами заходу були директор МБФ "Центр Національного Відродження" Тарас Рондзістий та доктор історичних наук, представник Інституту українознавства Павло Гай-Нижник. Від Українського інституту національної пам’яті взяли участь у заході Володимир Тиліщак, Сергій Громенко та Максим Майоров.

Голова НЕК України з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький виступив на тему "Національна символіка, державні свята у контексті протидії антиукраїнській інформаційній війні". Він проаналізував зміст і динаміку антиукраїнської пропаганди в ЗМІ, починаючи з 2006 року. “За даними Комісії, обсяги антиукраїнської пропаганди весь час зростали, а її зміст ставав дедалі агресивнішим. Одним з аспектів пропаганди – дискредитація національної символіки, свят, видатних історичних постатей”, - зазначив Костицький.

З доповіддю на тему "Оптимізація системи державних свят у процесі формування національної свідомості" виступив голова ГО "Демініціативи молоді"Леонід Чупрій. Він познайомив присутніх з досвідом впорядкування сфери державних свят європейських країн, розповів про законодавчі та соціально-політичні перепони на шляху до запровадження оновленого календаря пам’ятних дат і свят в Україні.

Історик Тарас Чухліб розкрив тему "Роль державних та національних дат у покращенні ефективності національно-патріотичного виховання". На його думку, освіта має впроваджувати державницьку свідомість, а отже свята і пам'ятні повинні зміцнювати у громадян відчуття державно-політичної тяглості історії України.

Заступник Голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак розповів про досвід роботи УІНП, зокрема, про підготовку методичних рекомендацій до відзначення пам’ятних дат. Такі методичні рекомендації вже були апробовані під час відзначення 9 травня (День пам'яті та примирення), 1 вересня (початок Другої світової війни) тощо. “Цьогоріч Україна відмовилася від вшанування пам’яті про Другу світову війну у рамках радянської пропагандистської концепції Великої Вітчизняної війни, як це досі відбувається в Росії”, - розповів він.

Насамкінець організатор заходу Тарас Рондзістий запропонував делегувати зібрані під час круглого столу пропозиції на опрацювання Українському інституту національної пам’яті.

Український інститут національної пам’яті



Теги:національні дати, УІНП, державні свята


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Сегодня умер последний честный мэр Киева. Далее - воры, наркоманы и клинический идиот. Кстати, не потому ли молчат, что сразу начнутся сравнения?
avatar
2
А кто умер ?
avatar