реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

"У цікавий час живемо, панове!"

Життя в гармонії з природою.
У цікавий час живемо з вами, панове... Усе швидший і швидший темп нашого життя, усе більше і більше маємо різних штучок, що роблять наш побут зручнішим і комфортнішим, а часу катастрофічно не вистачає. То на що ж ми з вами витрачаємо дорогоцінні хвилини? Як правило, молоді люди — на навчання і розваги, люди середнього віку — на заробляння грошей і на сім'ю, а пенсіонери — на телевізор, аптеку, онуків і лавочку біля під' їзду. І після такої щоденної метушні сил зовсім не залишається, навалюється хронічна втома. Навіть після відпустки заряду бадьорості ледь-ледь вистачає на тиждень. Що ж це таке з нами коїться, панове?
Відповідь лежить майже на поверхні: ми просто відірвалися від природи, забули, що ми не є володарями світу, а просто однією з його складових, як, наприклад, комашка чи травинка. Може, дехто мені заперечить, бо людина — то вершина еволюції, вона має розум та інтелект. Але ж за великим рахунком людство зараз поводить себе, як ракова пухлина, що бездумно живе за рахунок усього організму, забуваючи про те, що, коли загине організм, який її годує, автоматично і вона припинить своє існування. Оточивши себе великою кількістю штучних речей, людина сама створила собі купу проблем зі здоров'ям, забрудненням навколишнього середовища, з якістю харчів, з ерозією земель. Усі події останнього часу вказують на те, що людство загнало себе у глухий кут, і виходу з нього не видно.
Хоча ще з сімдесятих років минулого століття вже робилися спроби, і досить успішні, відійти від традиційних високовитратних методів господарювання і створити альтернативну систему ведення господарства, що не потребує великої кількості ресурсів і може гармонійно співіснувати з навколишнім світом. Ця система має назву пермакультура, що є скороченням англійських слів і означає "довготривале сільське господарство", але не тільки господарство, а ще й "довготривалу культуру", бо без відповідних знань та етики землекористування культура довго існувати не зможе.
В основу пермакультури лягли спостереження за природними системами, сільське господарство, а також сучасні наукові знання. Найкраще суть пермакультури відобразив Масанобу Фукуока, "дідусь пермакультури", у книзі "Революція однієї соломинки". Це не просто система, що імітує природні співтовариства, а ціла філософія співробітництва з Природою, а не боротьби з нею. Якщо ми атакуємо природу, то ми атакуємо самих себе і в кінцевому рахунку знищуємо.
Життя в гармонії з Природою можливе за єдиної умови — якщо людство відмовиться від ідеї панування над світом. Людина не панує над іншими видами, бо всі живі істоти є проявом Життя. У різних куточках світу ентузіасти пермакультури створюють свій рай на землі. У Японії піонером пермакультури був Масанобу Фукуока, в Австралії — Білл Моллісон і Давид Холмгрен, в Австрії — Зепп Хольцер. Усі вони були і є майстрами своєї справи, вдумливими і чутливими, котрі уважно день за днем вивчають книгу Природи.
Уже другий рік поспіль представники Клубів органічного землеробства України з великим інтересом відвідують ферму Зеппа Хольцера Краметерхоф в австрійських Альпах. Те, що зумів створити Зепп Хольцер за 40 років на своїх 45 гектарах, просто вражає: це і тераси на гірських схилах, і система озер, і їстівні ліси, де ростуть навіть тропічні культури. А ще — безліч тварин, як свійських, так і диких, які живуть у природних умовах і виконують свої функції. Ось, наприклад, що розповів Зепп Хольцер про свиней: "Якщо мені потрібно підготувати нову ділянку під посів, то до цієї роботи я запрошую свиней, а щоб приманити їх на територію, розсипаю зерна кукурудзи і гороху. Свині починають рити землю у пошуках ласощів, заодно розпушуючи її і звільняючи від корінців. Коли робота завершена, можна приступати до посіву".
У багатьох виникає питання, навіщо клубам знання пермакультури, бо шість дачних соток — це зовсім не те, що у Хольцера? Так, маленька дача — це не 45 гектарів, але вона може слугувати стартовим майданчиком для втілення в життя масштабніших проектів, як, наприклад, "Родова садиба". Як говорить сам Зепп Хольцер, розпочинати краще з маленьких проектів. І зовсім не має значення, яку площу плануєте освоїти, головне — бажання і вміння читати книгу Природи.

Приходьте до нашого Клубу:

Субота, 19 грудня, 13.00 — ЕМ-контейнер: добрива з вашої кухні
Середа, 23 грудня, 17.30 — Захистити природу — це може кожний

Довідки за телефонами: 97-17-15; 093-850-72-71




Теги:Екологія, праця, на землі, Гармонія, Природа, Клуб органічного землеробства, Земля


Читайте також



Коментарі (0)
avatar