реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Трикутник – знак трагедії ромів

З нагоди Міжнародного дня ромів, який відзначається 8 квітня, у Чернігові перебувала делегація Міжнародної організації ромів. У міській раді їх зустрів заступник міського голови Олександр Ломако, який зазначив, що зараз у місті мешкає біля 100 сімей ромів, які інтегровані в суспільство і не зустрічають жодних ознак дискримінації.

Проте історія цього кочового народу в час німецької окупації була трагічною. Протягом липня 1942 року всіх ромів Чернігівської області — кочових і тих, що жили в містах і селах, зібрали в Чернігові і ув'язнили. При цьому людям говорили, що готують їх до переселення в Сербію. Вони перебували там до кінця липня. А 1, 2 та 3 серпня всіх зібраних ромів, всього близько 5 тисяч, розстріляли на Подусівці, на околиці Чернігова. Це були переважно жінки та діти, тому що більшість чоловіків були мобілізовані або потрапили в евакуацію разом з підприємствами.

Делегація гостей поклала квіти до меморіалу розстріляним ромам, що знаходиться на Подусівці.

- За кордоном цей памятник більш відомий ніж у місті і області. - говорить Марина Казанська, керівник громадської організації “Романо дром”. - Коли в Берліні робили меморіал геноциду ромів — озеро, навколо якого розкладені трикутні камені, на яких вказані назви міст, де є пам'ятники загиблим у роки війни ромам, то на одному з таких трикутників є і Чернігів.

Продюсер та координатор проектів радіо «Ла Беневоленсія» Адріана Коста готує фільм про геноцид ромів по всій Європі. Її мета — опитати людей, які були очевидцями тих подій, хто приймав у них участь, і створити фільм про цю трагедію. В планах зібрати свідчення людей про геноцид ромів в 12 країнах, в тому числі й в Україні. Тепер є там і кадри з Чернігова.
"Голос України"



Теги:Олександр Ломако, нацистська окупація, Роми, Чернігівська міська рада


Читайте також



Коментарі (0)
avatar