реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Термінологія інформаційної війни у Чернігові

20 листопада 2014 року в Чернігові на черговому занятті у «Школі молодого журналіста» була розглянута тема про роль термінології у сфері інформації і особливо в інформаційній війні, яку в режимі воєнного часу веде Російська Федерація проти України.

Представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко підкреслив, що за допомогою термінів, які використовують працівники ЗМІ, формується в аудиторії образ героя чи ворога, формується поділ на «своїх» і «чужих», визначається, що є добре, а що – погано.

Сучасний російський агресор продовжує в нових умовах інформаційну війну проти українського народу, як і їхній попередник – СРСР.
Особливу увагу історик звернув на свідоме використання маніпулятивної термінології російськими фахівцями в історії для використання комуністичних міфів з метою знищення незалежної держави Україна.

Інструменти російської пропаганди, на які перетворилися ЗМІ у Російській Федерації, називають український національно-визвольний рух, борців за незалежність України та захисників сучасної суверенної держави «мазепинцями», «гайдамаками», «петлюрівцями», «бандерівцями», «фашистами». І навпаки, терористів московські маніпулятори називають «ополченцями», терористичні маріонеткові угрупування російської «п’ятої колони» – якимись «народними республіками», штучно до них прив’язують якісь історичні назви, котрі до цих утворень не мають жодного стосунку.

С. Бутко наголосив, що запекла відмова Кремля та провладних імперських істориків визнати Голодомор 1932–1933 років в Україні геноцидом Українського народу, визнати факт голодоморів 1921–1923 і 1946–1947 років в Україні, їхнє заперечення терміну «голодомор» в 2014 році стала більш зрозумілою.
Це не тільки намагання приховати «незручні» факти з біографії Радянського Союзу, розвал якого так оплакує президент Російської Федерації В. Путін.

Аналіз ситуації на окупованій території Донецької і Луганської областей України показує, що російський агресор та його п’ята колона намагаються продовжувати використовувати продовольство як інструмент контролю за населенням та його пограбування (керований голод). З інформацій останніх днів видно, що з вини агресора на Донбасі вже почався новий голодомор, є жертви.

Отже, штучний голод й досі залишився інструментом упокорення народів для правлячого режиму Російської Федерації.
Представник Українського інституту національної пам’яті спільно з молодими журналістами, координатором проекту, співробітником Департаменту інформаційної діяльності та зв’язків з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації Валерієм Сорокіним прийшли до висновку, що використання точних термінів, їхнє роз’яснення аудиторії, і, головне, правдива інформація розвінчає та викриє будь які вигадки та спецоперації агресора.

ДОВІДКОВО
Освітній проект «Школа молодого журналіста» здійснюється з 8 жовтня 2014 року у Чернігові за підтримки компанії «Бритіш Американ Тобакко Україна», реалізовує Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації спільно з громадськими організаціями «Асоціація регіональних ЗМІ» і «Разом до громадянського суспільства». Його мета – ознайомити старшокурсників та журналістів-початківців з кращими практиками журналістської роботи та новітніми тенденціями медійної сфери та допомогти їм оволодіти інструментарієм, необхідним для медійної діяльності.

Сергій ГОРОБЕЦЬ,
Український інститут національної пам’яті



Теги:мазепинці, школа молодого журналіста, УІНП, інформаційна війна


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Бред!
avatar