реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Талант із малоросійською червоточинкою

До 75-річчя Богдана Ступки

Ми гнівно засудили російського актора Олега Табакова за його слова про якусь неповноцінність, вторинність українських діячів культури – і правильно зробили, що дали відсіч великоросійській агресії… Але чи не дають наші таланти підстав для такого твердження, а якщо пряміше – чи не підігрують, чи не прикидаються такими собі малоросійськими дурниками з «геканням» та «шоканням», аби позабавити москаля та урвати від нього копієчку?

Іван Миколайчук і Богдан Ступка починали разом – і як разюче вони різняться в українському сприйнятті. Один – прямий і стрункий, образ для захоплення і ліпки характерів, а другий – таки талановитий, і талант, певно, не менший, але з червоточинкою хохляцтва.

Адже не можна уявити Івана Миколайчука – гордого, як птах з білою ознакою, у свиті Януковича. А Ступка таки бгав у ній своє ім’я. Знаменно, що саме у Почаївському монастирі, коли Ступка там товпив у свиті Януковича, з ним стався різкий напад хвороби, яка згодом і довела його до гробової дошки…

У російських фільмах Іван Миколайчук, можливо б, і знімався, як і Ступка. Але у фільмі комуніста – російського шовініста Бортка за перекроєним російською владою рукою імперськості «Тарасі Бульбі» - неможливо.

Відомий кінознавець Сергій Тримбач пояснює цю ганебну роль Богдана Ступки знанням Бортка батька Богдана Сильвестровича, якимись таємними «кнопками» в ряду амбіцій театральних діячів – але хіба це виправдовує підігрівання імперській нарузі над Україною? Хіба брехню, приписувану Гоголю (бо є два варіанти цього твору і в ходу був і є, перероблений на догоду імператору Московії), можна зіграти без шкоди для таланту і для України?! Тож добре, що в справді незалежній Україні бортковий варіант «Тараса Бульби» заборонили. І не треба нам зітхань за великими талантом Ступки – там він якраз гидиться, той талант.

Шкода, що й син видатного актора – Остап чітко вловив оцю червоточинку і вже встиг заплямувати себе зйомками у а-ля хохляцьких ролях в російських фільмах…

І все ж – треба сказати ще раз, що Богдан Ступка – видатний український актор. Йому не вдалося зіграти роль міністра культури (в житті, не на сцені), але він талановито зіграв і єврея у «Тевьє – молочарі», і українця Миколу в «Украденому щасті» за Франком, виділяється він і в російських фільмах. Добре, що свого часу не переїхав до Москви, у театр «Моссовета», а то би був рядовим, хоча й відомим, актором з видимим малоросійським шармом.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Тарас Бульба, Богдан Ступка, тетар Моссовета, малоросійство, український театр


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
Голова Спілки кінематографістів України Сергій Тримбач має ту ж ваду. На запит щодо оцінки факту встановлення у Ніжені так званого пам’ятника Марку Бернесу відповів схвально.
Що дивує, газета "День", яка позиціонує себе як патріотичне видання, популяризує беззастережно і Ступку, і Тримбача...
avatar