реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Стрєлков- Гіркінд переконаний, що Україна переможе за хорватським сценарієм

Колишній «міністр оборони» так званої «ДНР» Ігор Гіркін (Стрєлков) боїться, що на сході України війна буде завершена за хорватським сценарієм. Так на початку 90-х років Хорватія була змушена відступити, дозволити створити незаконну “Сербську республіку”, через кілька років зміцнити свою армію і знищити бойовиків за 48 годин, повернувши свої території, повідомляють Патріоти України.

«Це моя п’ята війна. Хочу підкреслити її схожість – сценарну схожість – з боснійською війною. Початок боснійської війни дуже схоже на те, що відбувається в «Новоросії». І не дай Бог, щоб вона так само закінчилася. Тому що коли ЮНА (Югославська народна армія – залишки армії Слободана Мілошевича, які брали участь в балканських конфліктах, . у хорватській війні підтримувала сепаратистів-сербів) вийшла, серби не змогли організуватися. потім йшла дуже тривала, виснажлива війна. А потім вона швидко закінчилася – хорвати розгромили всіх по черзі», – йдеться в заяві Стреєлкова.

Варто зазначити, що події, про які говорить російський терорист, в історії Хорватії отримали назву «Війна за незалежність» 1991-1995 за цілісність хорватської держави проти агресії сербських екстремістів, союзної Югославської народної армії, Сербії та Чорногорії. Війна завершилася отриманням державної незалежності на всій хорватської території.

Серби, які жили в адміністративних межах Хорватії, в грудні 1990 року проголосили створення “Сербської автономної області Країна”, а потім провели незаконний референдум про вихід з Хорватії і приєднання до Республіки Сербської.

Збройні конфлікти почалися в квітні 1991 року, а з переходом ЮНА на сторону сербських заколотників з серпня 1991 переросли в пряму агресію з боку Сербії.

Хорватія змушена була відступити після поразки в битві за Вуковар. Починаючи з січня 1992 до травня 1995 вдалося зупинити агресію з подальшим розміщенням миротворців ООН вздовж лінії припинення вогню. До середини січня 1992 року військові дії в Хорватії припинилися. Відповідно до статей перемир’я, під контролем сербів залишилася 1/3 території Хорватії. Під егідою ООН була створена смуга шириною в три кілометри, куди вводилися миротворчі сили. Близько півмільйона хорватських біженців покинули територію “Сербської Країни” і переселилися до Хорватії.

Для Хорватії це був етап дипломатичних зусиль, переговорів і терплячого підвищення ефективності збройних сил при здійсненні операцій на тактичному рівні, в ході яких були звільнені невеликі частини території. Тим часом на території Сербської Країни відбулися незаконні вибори і був обраний «парламент».

У 1995 році Хорватія розпочала воєнні дії для відновлення хорватського суверенітету в зайнятих сербами територіях. У цей же день була розгорнута великомасштабна наступальна операція “Буря”, під час якої було встановлено контроль над більшою частиною території Сербської Країни. Хорватська армія і поліція за 48 годин відвоювала відірвані хорватські території. “Буря” поряд з операцією “Блискавка” стала ключовою військовою акцією і поклала кінець вітчизняній війні в Хорватії.Патріоти України



Теги:Стрєлков, окупація Криму, Хорватія, АТО, російські терористи, російсько - українська війна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar