реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Споживання газу на Чернігівщині скоротилося на 13 відсотків

За 9 місяців 2014 року в Чернігівської області було спожито 462,6 мільйонів куб. м природного газу, що на 69,2 мільйони кубометрів або на 13% менше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Так, побутові споживачі спожили менше газу на 31 мільйон куб. м, що становить 10,5%, бюджетна сфера - на 4,1 мільйон куб. м, це 21%, промисловість – на 12,7 мільйонів куб. м (17,2%), теплопостачальні підприємства – на 21,2 мільйони куб. м (15,1%).
Внаслідок загального падіння обсягів споживання ПАТ «Чернігівгаз» недоотримав 13% доходів, а це 19,3 мільйони гривень, закладених в тарифи на транспортування та постачання природного газу.

Складне фінансове становище компанії також посилюється зростанням вартості основних матеріалів та обладнання, яке необхідно закуповувати облгазу в процесі виробничої діяльності.
У зв`язку з різким подорожчання паливно-мастильних матеріалів видатки ПАТ «Чернігівгаз» за 9 місяців зросли в 3 рази, а саме на 3 мільйони гривень. На 677 тисяч гривень або у 8 разів збільшилися витрати на обслуговування газорозподільчих пунктів.

Через падіння курсу національної валюти та інфляційні процеси стрімко зростають ціни на матеріали та обладнання. Приміром, побутовий газовий лічильник подорожчав на 150 гривень і тепер коштує 600 гривень, металева труба зросла в ціні вдвічі – з 6 до 12-13 гривень за кілограм. Вартість 5 кг зварювального дроту зросла до 160 гривень, а в минулому році була 105 гривень, газозварювальне обладнання коштує 5,5 тисяч гривень, що на 3,5 тисячі дорожче ніж торік.

«Не зважаючи на зменшення обсягів спожитого газу, правила безпеки не звільняють ПАТ «Чернігівгаз» від виконання своїх обов`язків та сплати податків в державну казну. Ми не маємо права відхилятись від затверджених графіків проведення планово-технічного обслуговування, ремонту об`єктів та багато іншого. На нас покладена велика відповідальність за безпеку наших споживачів», - наголосила голова правління ПАТ «Чернігівгаз» Алла Ярова.

У зв`язку з недофінансуванням можуть виникнути проблеми з виконанням програм з модернізації газопроводів та утримання їх в належному стані. До того ж теперішня ситуація може спричинити затримку у виплаті заробітної плати або скорочення робочого графіку персоналу, що є вкрай неприпустимим в опалювальний період. Вирішити питання дозволить лише коригування тарифів у бік збільшення.

За останні роки обсяг споживання природного газу на Чернігівщині впав з майже 1 мільярду куб. м в 2011-му до 842 мільйонів в 2013 році. Прогнозоване споживання газу на кінець 2014 року – 794 мільйонів кубометрів.

Наталія СВИРИДЕНКО, "Чернігівгаз"

Від редакції.
Політика "Чернігівгазу" очевидна: треба більше споживати російського газу, бо, бачте, зарплати можуть впасти у їх працівників. Про національні інтереси не йдеться...
такою ж є і політика олігархів, з подачі яких депутати та політики, як ляльки, відкривали "галубой аганьок" мало не по хуторах лісової та торфяної України. Більше газу - більші доходи в олігархів - більше навантаження на український бюджет.



Теги:Чернігівгаз, російський газ, тарифи, газифікація


Читайте також



Коментарі (0)
avatar