реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Сосницький район уже поділили на 5 територіальних громад

“Ви ще живете в Союзі”, - сказав cпаський голова змітнівському

Сільські голови споречалися, нервували і ображались під час обговорення територіальної реформи у нашому районі вчора у стінах райради. Сільським головам пояснювали закон про добровільне об’єднання громад, який позавчора підписав Президент.

Голова районної ради Геннадій Смаглюк хотів отримати від сільських голів власні пропозиції щодо подальшого об’єднання у нашому районі. Роздав кожному варіант карти майбутніх округів.

- Закон є. Але чітких офіційних вимог щодо площі та кількості населення немає. Невідомо, чи зможуть громади існувати самостійно, як буде з Пенсійним фондом, із управлінням праці. Ми поки що склали свій варіант об’єднання. Але не виключено, що якась громада іншого району захоче до нашої громади, або навпаки - наша до якогось іншого району. Згідно з нашим варіантом будуть 5 об’єднаних громад: Авдіївська (Авдіївка, Хлоп’яники, Шаболтасівка), Сосницька (Сосниця, Велике Устя, Загребелля, Бутівка, Пекарів), Волинківська (Волинка, Лави, Матвіївка), Чорнотицька (Чорнотичі, Кудрівка, Козляничі, Киріївка), Спаська (Спаське, Конятин, Змітнів). Правда, є питання доїзду від Кудрівки та Киріївки до Чорнотич. Визначаємо базові школи - по одній на громаду. Можливо, десь варто залишити початкові школи. Кожна громада матиме свій ФАП. Умови реалізації плану такі: згода жителів, визначення часу для об’єднання, визначення відповідей, як управляти лісом, землями. Пропоную сьогодні визначити свої пропозиції і передати їх до обласної ради.

“Розжував” закон Олександр Чепіга:

- Об’єднуватися можна за умови, якщо після об’єднання люди житимуть не гірше, - почав Олександр Анатолійович трактувати новий закон. - Ініціатором об’єднання можуть бути сільські голови, третина сільської ради, жителі села, вуличкоми. А сільський голова не може сказати “ні”. Сільська рада приймає рішення про об’днання громад, ініціатор громад інформує про це обласну раду, проект рішення передає в обласну адміністрацію. Обласна рада призначає перші вибори. Сільські голови працюють до першої сесії новоствореної громади. Усе майно об’єднаних сільських рад об’єднується. До кінця року бюджети сільрад виконуються окремо. Обирається рада громади. Але сільська рада працюватиме ще місяць-два, поки не здасть печатку. Територіальна громада може вийти із складу об’днаної громади, якщо їй не сподобається. У селах і селищі обирається староста. Як - поки не зрозуміло. Обов’язки старости до виборів виконує сільський голова.

- Робота буде напруженою і важкою, - каже Федір Давиденко, в.о. голови РДА. - Нам потрібна державна фінансова підтримка. Усі школи треба перевести на піролізні твердопаливні котли, такі, як отримала Пекарівська школа. На освіту не вистачає коштів на 3 місяці. Призупиняти діяльність шкіл треба буде - немає іншого виходу. Якщо ми це зробимо, нам легше буде жити.

Свою думку з приводу об’єднання ще раз висловив голова Авдіївки Анатолій Адаменко:

- Треба дивитись на речі реально, без популізму. Давайте їхати і навколішки просити два шкільні автобуси і закривати школи. Сільський голова нічого не втрачає після об’єднання. Надходять кошти з ЄС. Карта ця грамотно розмальована. Тільки, можливо, Пекареву краще буде з Шабалиновим. Якщо буде початок, то буде й логічне завершення. Закликаю нормального підходу до ситуації. Нам треба засвітитися на рівні області і країни. Ми будемо йти в ногу.

Начальник відділу освіти запропонував почати з аудиту по кожній сільраді.

- Щоб об’днання громад не зводилось до створення освітніх округів. І з лозунгом “немає школи - немає села” я не згоден. Об’єднання громад треба почати із залучення інвесторів і створення робочих місць. Бо ніяка об’єднана громада не буде утримувати школу у Волинці і Лавах одночасно.

Імпульсивно висловлювався голова Вільшан Володимир Моїк:

- Давайте 40 дітей з Вільшан повеземо не у Волинку, а в Сосницьку гімназію. Або робимо так, або залишаємо все так, як є! - червонів він. Поруч червоніли й інші голови - бутівський, шаболтасівський, лавський.

- А я тільки за об’єднання, - каже голова Спаського Микола Герасименко. - Від цього виграє не тільки базова сільрада. Я головою працюю з 1998 року. Ми об’єднали навколо себе Якличі, Гутище, Філонівку. Скорочували клуби, школи - все це пройшли. Із досвіду скажу - стало краще. Спаське має газ, воду, підсипаються дороги.

- Я не знаю, що скажуть з приводу об’єднання люди, але людям треба пояснити, що буде КРАЩЕ! Я розумію, сільські голови переживають про роботу і тягнуть одіяло на себе, - сказав Герасименко.

- Ми нічого не знаємо: чи буде школа, пенсійний, лікарня. Як можна про щось домовлятись, - питає голова Змітнева Василь Засько. - От колись ми навіть не встигали витрачати гроші на різні потреби. Як знову так стане - тоді об’єднаємось.

- Ви ще живете Союзом, - засміявся Микола Герасименко. - Так вже ніколи не буде.

- Ще не об’єднуємось, а вже деремось, - сміється Володимитр Моїк.

- Порядок буде тоді, коли люди хоч по 100 чоловік ходитимуть на схід села. Щоб їм можна було все пояснити, щоб вони зрозуміли, що буде краще., - виступив Іван Козар.

- Ми спочатку готуємо голів, щоб голови роз’яснювали людям. Щоб не було бунту, - каже Смаглюк.

- А бунт буде, - хвилюються голови Козлянич і Киріївки. - Ми самі не впевнені, чи буде краще.

Світлана ДУШИК, сосницька газета "Час"



Теги:Спаське, Сосниця, Авдіївка, територіальна реформа, Чорнотичі, волинка, децентралізація


Читайте також



Коментарі (0)
avatar