реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Щастя в сім’ї залежить від мудрості жінок, нарешті з’ясували вчені

Шлюб може бути полем бою. Але нове дослідження показало, що коли мова йде про збереження миру в сім’ї, більш важливо, щоб після палких суперечок заспокоїлися дружини, а ніж їхні чоловіки.

В результаті тривалого дослідження, яке тривало з 1989 року, науковці з Університету Берклі, Каліфорнія, з’ясували, що в той час, як обоє з подружжя в рівній мірі в змозі охолонути під час конфліктів, емоційна регуляція чоловіків не впливає або майже не впливає на довгострокову задоволеність шлюбом, повідомляє прес-центр Університету Берклі.

"Коли справа доходить до управління негативними емоціями під час конфліктів, поведінка дружини - набагато важливіша", - повідомила провідний автор дослідження психолог Ліана Блох (Lian Bloch).

Вона та її колеги-дослідники з Каліфорнійського університету в Берклі і Північно-Західного університету аналізували відеозаписи взаємодії понад 80 пар, зосередивши увагу на тому, як вони справлялися з розбіжностями, що виникають. Щоразу вони виявляли, що шлюби, в яких дружини швидко заспокоювалися під час суперечок, в кінцевому підсумку були більш щасливі, як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі.

"Емоції, - такі як гнів і презирство, можуть бути надто небезпечним для сімейних пар. Але наше дослідження показує, що якщо подружжя, особливо дружини, можуть заспокоїти себе, то їхні шлюби можуть продовжуватися і процвітати", - сказала Блох.

Хоча, зазвичай вважається, що жінки відіграють роль миротворця у стосунках, це дослідження є одним з перших, яке довело цю модель упродовж тривалого періоду часу, стверджують дослідники. Найефективнішим способом вирішення конфліктів у сім’ї дослідники назвали "конструктивне спілкування", що здатне вирішити суперечку.

"Коли дружини обговорюють проблеми і пропонують рішення, це допомагає парам вирішувати конфлікти", - сказав психолог Каліфорнійського університету в Берклі, професор Роберт Левінсон (Robert Levenson), старший автор дослідження. "Як не дивно, це правило може не працювати так добре для чоловіків, які часто критикують дружин з метою скорішого вирішення проблем", - зауважив він

Чому ж жінки, роль яких у шлюбі, як виявилося, настільки значна, не завжди здатні вчасно заспокоїтися? Відповідь на це питання давно шукає Роберт Левенсон.

Починаючи з 1989 року професор разом з колегами досліджував стосунки між подружжям в 156 парах. Кожні п’ять років вони приходили в університетську лабораторію і спілкувалися одне з одним, - аби вчені могли оцінити їхню задоволеність шлюбом, аналізуючи теми розмов, вирази облич, тон голосів і рух тіл.

125 учасників погодилися надати для дослідження зразки своїх ДНК, щоб Левенсон з колегами могли зіставити їх генотипи з задоволеністю шлюбом і даними лабораторних спостережень. Виявилося, що володарі двох коротких алелів гена 5-HTTLPR більш емоційні, ніж ті, у кого є одна або дві довгі форми. Їхня задоволеність шлюбом «зашкалювала» від позитивних емоцій, в той час як негативні викликали почуття суму.

Доцент Північно-Західного університету та співавтор дослідження Клаудія Хаас (Claudia Haase) намагається пов’язати характер спілкування при розбіжностях між подружжям з віком: "Люди середнього віку і літні пари виросли в світі, в якому жінки і чоловіки розглядалися по-різному. Буде цікаво подивитися, яким чином гендерна динаміка відбивається в молодих парах".

Раніше дослідники відзначили, що пари, які кажуть «ми» мають більше шансів на вирішення конфліктів
Гармонія



Теги:сім'я, сварки, розлучення, Психологія, Чоловік і жінка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar