реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Руїни Прилуцької райлікарні повернуть громаді

Прокуратурою Чернігівської області в інтересах держави заявлений до господарського суду позов про розірвання договору купівлі-продажу та повернення у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівщини об’єкту незавершеного будівництва — комплексу будов і споруд Прилуцької районної лікарні. Про це повідомила прес- служба обласної прокуратури.

Встановлено, що цей об’єкт незавершеного будівництва з готовністю 30% приватизований у 2007 році. Переможець торгів сплатив за нього менше 400 тис грн.

Відповідно до ст. 19 Закону України «Про особливості приватизації об’єктів незавершеного будівництва», обов’язковою умовою їх приватизації є встановлення строку завершення будівництва. За договором купівлі-продажу, покупець зобов’язувався завершити будівництво цього об’єкта приватизації без збереження профілю протягом трьох років.

Через невиконання ним даних зобов’язань термін дії договору неодноразово продовжувався. У той же час, через бездіяльність покупця технічний стан об’єкта приватизації погіршився: під дією атмосферних впливів почалися процеси руйнації цегельної кладки будівель головного корпусу та харчового блоку. Це зафіксовано в актах поточних перевірок, здійснених органами приватизації — однак їх висновки покупцем залишені без реагування.

Підсумковою перевіркою виконання умов договору купівлі-продажу, проведеною в жовтні минулого року комісією Управління комунального майна Чернігівської обласної ради за участю директора підприємства-покупця та заступника Прилуцького міського голови, у черговий раз підтверджено факт відсутності початку будівельних робіт.

Водночас, покупець, який не вживав заходів для збереження об’єкта, у черговий раз вніс клопотання про продовження добудови об’єкта приватизації до кінця 2015 року.

Усе це суперечить вимогам ст. 27 Закону України «Про приватизацію державного майна». Згідно неї, строк виконання зобов’язань, визначених у договорі купівлі-продажу такого майна, не повинен перевищувати п’яти років. У цьому ж випадку термін дії договору вже продовжувався для його виконання на строк понад 7 років.

Довідково:

За ст. 19 Закону України «Про особливості приватизації об’єктів незавершеного будівництва», у разі невиконання вимог закону щодо строку завершення будівництва таких об’єктів договір щодо їх купівлі-продажу підлягає розірванню у встановленому законом порядку. При цьому покупець, з яким розірвано договір купівлі-продажу, повертає об’єкт приватизації у державну власність, а також відшкодовує державі збитки, завдані невиконанням умов угоди.



Теги:прокуратура Чернігівської області, довгобуд, Прилуки, Прилуцька міська рада


Читайте також



Коментарі (0)
avatar