реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

Розверніть Богдана !

«Від Богдана до Івана не було гетьмана» -- так народ казав про Хмельницького і Мазепу. Тож і шана до обох традиційно висока.

У Чернігові пам’ятник Богдану Хмельницькому роботи видатного скульптора Івана Кавалерідзе. Ставили його, природно, в комуністичні часи. І постала тоді проблема – як його розвертати: чи обличчям до церкви чи до міському партії. Природньо для того часу переважив партійний орган і Богдан став задом до П’ятницької церкви.

Ще розказують сучасники, що до скульптора були звернулись з такою дилемою – як, мовляв, поставити. А той відповів:» А знав з ким маю справу, а тому зробив Богдана на металевому стояку – в яку сторону хочете, в таку і крутіть».

Тож тепер, коли проводиться реконструкція скверу і пам’ятника Богдану Хмельницькому, цілком доречно було б повернути його обличчям таки до церкви.



Теги:Черныгыв, Памятники, Кавалерідзе


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Чому в Києві, поставлений ще у 1888 році пам"ятник Б.Хмельницькому фасадом повернуто до Храму Софії Київської, а в Чернігові у 1954 році комуністи поставили його задом на перед до П"ятницької церкви?
І всім козакам. козачкам і козарлюгам і їх нащадкам не совісно і байдуже?
avatar