реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

"Російські фашисти трансформували нацистську ідею" - голова СБУ

Голова Служби безпеки України Василь Грицак взяв участь в урочистій церемонії відкриття меморіальної пам’ятної дошки жертвам політичних репресій ХХ століття. Про це повідомив прес- центр СБУ.

Дошку відкрито на місці колишнього в’їзду-виїзду до внутрішньої тюрми центрального апарату НКВС УРСР (м. Київ, вул. Ірининська, 4). Саме сюди протягом тридцятих - п’ятдесятих років минулого століття потрапляли ті, хто становив найбільшу загрозу для тоталітарної влади, що тоді панувала на українській землі. Для багатьох з них саме тут трагічно закінчувався шлях мучеництва та жертовності.

«Господарів цієї будівлі – і сталінське НКВС, і гітлерівське СД поєднувало одне прагнення – вичавити дух свободи нашого народу, перетворити його на покірного прислужника своїх імперських амбіцій», – сказав на урочистостях з нагоди відкриття меморіальної дошки Голова СБУ Василь Грицак.

Цими днями Україна вшановує 75-ту річницю Бабиного Яру, яка стала кривавою сторінкою в історії нашої держави. «Ми сумуємо за жертвами репресій і розділяємо біль втрат з їх близькими. Трагедія євреїв – це трагедія українців. Це трагедія української землі, яка крім нацистського геноциду пережила сталінський голодомор, пережила комуністичний терор, а зараз переживає (і переживе!) путінський антиукраїнський великодержавницький шовінізм», – зазначив Голова СБУ.

Він додав, що сьогодні новопосталий путінський імперіалізм заперечує факт існування українського народу. «Сучасні російські фашисти “творчо” трансформували нацистську ідею “життєвого простору” на демагогію “русcкого мира” із центром у Кремлі», – наголосив Грицак.

Служба безпеки України розпочала оприлюднювати та доводити до міжнародної спільноти свідчення звільнених заручників, які вони розповідають після виходу з російських терористичних катівень на окупованих територіях Донбасу. «Кожен день, який наші співвітчизники проводять у тюремних камерах, підвалах та ямах терористів, є суцільною чередою знущань, тортур і катувань. Але пережиті страждання не зламали їх, не змусили зрадити Батьківщину. Ця мужність і внутрішня сила – запорука нашої майбутньої перемоги», – сказав Василь Грицак.

Голова СБУ вірить, що українці засвоїли уроки історії. «Хай не сподіваються ті, хто марить новим підкоренням України, – ми стали сильними, ми стали мудрими і ми дамо відсіч. Тому що ми пам’ятаємо, і зробимо все, щоб трагедії двадцятого століття не повторились у двадцять першому».

У церемонії також взяли участь представники Всеукраїнської Ради церков і релігійних організацій, а також голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. Як наголосив очільник Українського інституту національної пам’яті, ця дошка важлива не лише як пам'ять про загиблих: «Особливо вона важлива для співробітників СБУ, які стоять на сторожі демократії і більше ніколи не перетворяться на репресивний орган». Він також додав, що цей меморіал є символом реформування СБ України та її перетворення на спецслужбу європейського зразка.

Так само Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет підкреслив, що меморіальна дошка жертвам політичних репресій має стати нагадуванням того, що правда завжди перемагає. Глава Української Греко-Католицької Церкви Святослав зауважив, що сьогодні для сотень тисяч людей, які втратили своїх рідних і близьких, відтепер є місце, де вони можуть вшанувати пам'ять та помолитись за невинні душі жертв репресій.






Теги:НКВС, Вятрович, патріарх Філаре Василь Грицак, російський фашизм, політичні репресії, УІНП, СБУ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar