реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Рахуємо птахів!

Зимовий облік птахів інколи називають ще Різдвяним. Традиція обліку птахів народилася в 1990р. у США, коли редактор орнітологічного журналу Bird-Lore Френк Чепмен запропонував новий спосіб проведення Різдвяного полювання - з біноклем в руках замість зброї. За його закликом вперше 26 людей провели цей святковий день разом з пташками, спостерігаючи та вивчаючи їх, радіючи їх польоту та свободі.

З цього часу "звичка" обліковувати птахів у Різдвяні дні широко поширилася на теренах США, Канади, Латинської Америки, Карибських і деяких Тихоокеанських островів. Сьогодні більше ніж 50 тисяч людей обліковують птахів.

У цьому зимовому заході можуть брати участь усі бажаючі - адже кожному під силу занотовувати кількість і види птахів, побачених протягом години біля годівниці на подвір'ї, в міському саду, сквері чи міській водоймі.

Під час цієї акції ми не рахуємо птахів у лісах, на полях чи водоймах за межами населених пунктів. Головна мета зимового обліку - з'ясувати чисельність птахів і види, які залишилися зимувати поряд із нашими домівками. Щороку завдяки даним, надісланим учасниками з усіх куточків країни, ми знаємо, які саме види найчастіше зустрічаються цієї пори в населених пунктах. Великий зимовий облік птахів дає також можливість спостерігати за цікавими явищами в пташиному світі.

Звісно, що ці результати не можуть дати точної відповіді, скільки саме птахів зимує в українських містах і селах, але завдяки зібраним даним, ми щороку маємо змогу відстежувати потенційні зміни й дізнаватися, чи перегукуються вони з результатами наукових досліджень, зроблених професійними орнітологами.

Тож запрошуємо усіх до участі у міжнародному Зимовому обліку птахів міста Чернігів 18 – 25 січня 2016 року.

Детальнішу інформацію можна отримати в адміністрації регіонального ландшафтного парку «Ялівщина»:

Тел. моб. +38(066) 234-13-55;

е-mail: [email protected]



Теги:облік птахів, Ялівщина, різдвяний облік


Читайте також



Коментарі (0)
avatar