реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Прокуратура вистрілила в жупел

Прес- служба обласної прокуратури поширила заяву свого начальства із роздуванням жупелу сепаратизму, начебто викликаного проектом (увага - проектом!) рішення, який навіть не був поставлений на обговорення в обласній раді.

Із заяви прокуратури: " Значного резонансу в суспільстві набуло обговорення пленарного засідання Чернігівської обласної ради, яке відбулося 23 січня 2015 року. Так, з порушенням регламенту заступник голови обласної ради намагався винести на розгляд сесії питання про створення виконавчого комітету Чернігівської обласної ради, який фактично перебирав на себе повноваження Чернігівської обласної державної адміністрації.

З цього приводу прокуратура Чернігівської області інформує про невідповідність даного проекту сесії законодавству нашої держави, в тому числі і Конституції України.

Згідно ст. 19 Основного Закону України, органи місцевого самоврядування зобов’язані діяти у порядок та у спосіб, визначений Конституцією та Законом України «Про місцеве самоврядування».

Статтею 118 Конституції України вказано, що виконавчу владу в областях і районах здійснюють державні адміністрації.

Отже, органи місцевого самоврядування не мають права підміняти відповідні державні органи, які наділені повноваженнями щодо створення чи ліквідації місцевих адміністрації, а так само, узурпувати владу на місцях, перетворюючи самостійний орган (ОДА) у структурний підрозділ обласної ради.

Вирішення вказаних питань повинно здійснюватися виключно в законодавчому полі шляхом внесення змін до Конституції України та прийняття відповідних рішень вищими органами державної влади.

Чинне законодавство України передбачає за дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, кримінальну відповідальність у виді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої (ст.109 Кримінального Кодексу України)".

Децентралізацію можна сплутати з сепаратизмом, але - не прокуратурі, а малограмотним випускникам школи 1-3 ступенів... Зрештою, у нас в області уже 4 місяці нема голови обласної адміністрації і нічого - живемо. Чи так вона вже треба, та адміністрація?

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:прокуратура Чернігівської області, Сепаратизм, Чернігівська обласна рада, децентралізація


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
совершенно правильно
avatar