реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Позиція газовиків: підвищення ціни не призведе до зростання якості

З 1 травня 2016 року уряд прийняв рішення вивести ціну на газ для населення на рівень європейської. Вона буде єдиною для всіх побутових споживачів - незалежно від сезону та виду споживання і становитиме майже 6,9 грн за кубометр. При цьому структура ціни і розмір тарифів для газових компаній залишаються без змін, тож сподіватися на кардинальні зміни рівня обслуговування чернігівським споживачам поки що зарано.

Перехід на новий рівень цін на газ має наблизити український газовий ринок до європейських стандартів. В цілому газовики схвалюють такі процеси, втім, тарифні обмеження, встановлені для недержавних газових компаній, позбавляють їх можливості інвестувати кошти в мережі.

Основні грошові потоки, як і дотепер, спрямовуватимуться державній компанії-монополісту - НАК «Нафтогаз України». З кожного кубометра газу компанія отримає 4,9 грн на закупівлю газу, окрім цього, з кожної тисячі кубометрів «Нафтогазу», як трейдеру додатково йде 93 грн, що в 1,5 рази більше за тариф компаній-постачальників. При тому, що в функції «Нафтогазу» не входить ані обслуговування споживачів, ані ремонти газових мереж чи організація роботи аварійно-диспетчерських служб.

В Чернігівській області близько 62 тис житлових приміщень не обладнані лічильниками газу. Якщо проаналізувати цю статтю витрат, то при сумарній потребі в 127 млн грн, для 100% забезпечення індивідуальними приладами «Чернігівгазу» не вистачає понад 94 млн грн. Аби пришвидшити роботи і охопити населення обліком газу до 2018 року, в інвестпрограму «Чернігівгазу» на 2016 рік НКРЕКП заклало 28,3 млн грн на встановлення загальнобудинкових лічильників газу, а на фінансування індивідуальних приладів - лише 4,4 млн грн.

Тобто, найбільша частка – 4,942 грн, а це 71,84%, піде на оплату вартості природного газу, як товару. Постачальник газу «Чернігівгаз Збут» отримуватиме на обслуговування майже 350 тис побутових споживачів 0,84%, що складає близько 6 коп за кубометр. А частка оплати послуг ПАТ «Чернігівгаз» за розподіл газу і транспортування газу магістральними газопроводами ДК «Укртрансгаз» із загальної ціни кубометра становитиме 73 коп або 10,65%. Тоді як в країнах Європи транспортна складова в тарифах на газ в середньому складає 26%.

Таким чином, при наближенні ціни газу до європейської, за рівнем видатків на інфраструктуру Україна застрягла в радянському минулому. Про це красномовно свідчать цифри запланованих, але недофінансованих робіт інвестиційної програми ПАТ «Чернігівгаз» 2015 року. Так, із затверджених в інвестпрограмі 45 млн грн вдалося профінасувати лише третину робіт на суму 16,2 млн грн.

«Існуюча на сьогодні регуляторна політика тарифоутворення призвела газорозподільні підприємства до чималих збитків. В результаті - в минулому році «Чернігівгаз» мав змогу спрямувати кошти лише на невідкладні роботи. А звідси - моральна зношеність газогонів, збільшення втрат газу, і найгірше - підвищення ризику аварійних ситуацій», - повідомив головний інженер ПАТ «Чернігівгаз» Олександр Качкарда.

Такий стан справ також негативно впливає на рівень заробітних плат в галузі. На сьогодні середня зарплата працівника «Чернігівгазу» - 3,2 тис грн. Через це на підприємстві спостерігається висока плинність кадрів, адже низькі заробітки не стимулюють кваліфікованих працівників працювати в газовій сфері і вони шукають інші місця роботи.

Наталія СВИРИДЕНКО,
фахівець зв'язків із громадськістю "Чернігівгазу"



Теги:підпищення ціни, Чернігівгаз, постачання газу


Читайте також



Коментарі (0)
avatar