реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Помер Борис Олійник

На 82-му році пішов з життя після тривалої хвороби відомий український сучасний поет, перекладач, літератор, культурний діяч та політик Борис Олійник

Співчуття родині померлого культурного діяча висловив також президент України Петро Порошенко. Президент наголосив, що покійний "багато зробив, щоб нація утвердила свою мову і культуру", зазначається на сайті глави держави.

Твори Бориса Олійника почали виходити друком з 1948 року. Він - автор понад 40 книг. Був членом Спілки письменників УРСР та депутатом Верховної Ради УРСР. Борис Олійник першим порушив питання відповідальності керівництва СРСР за Голодомор в Україні на державному рівні.

Після розпаду СРСР та здобуття Україною незалежності був одним з ініціаторів створення Комуністичної партії України. У складі КПУ, а з 2005 року як позапартійний був народним депутатом у Верховній Раді I-IV скликань (1992-2006). Очолював делегацію українського парламенту у ПАРЄ, обіймав посаду віце-президента ПАРЄ. У 2004 році підтримав Помаранчеву революцію, згодом 2005 року був виключений з лав КПУ, нагадує агентство "Інтерфакс".

Із 1990 року - член Національної академії наук України, з 1992 - академік Української екологічної академії наук. У 2010 році призначений головою Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка. Очолював Український фонд культури, був співголовою Форуму слов'янських народів.

Вахтанг Кіпіані: "Можу посперечатись, що всі, хто публічно сумують над некрологом Бориса Олійника не читали написане ним за останні 25 років. Це був реакціонер, комуніст, прихильник відродження СССР, антизахідник, любитель Сталіна і Слободана Мілошевича. Сумуйте далі".



Теги:КПУ, Борис Олійник


Читайте також



Коментарі (0)
avatar