реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Податки як участь в управлінні державою

Асоціація платників податків України розпочала всеукраїнські громадські обговорення, які цього року присвячені темі громадського контролю використання бюджетних коштів. Серію регіональних громадських обговорень 25 жовтня відкрив Чернігів.

Під час обговорень за «круглим столом» зібралися представники бізнесу Чернігівщини та Черкащини, Асоціації платників податків України та територіального відділення АППУ в Чернігівській області, громадських організацій, Чернігівської обласної ради та облдержадміністрації, ГУ Міндоходів у Чернігівській області, ГУ Державної казначейської служби України у Чернігівській області, Держфінінспекції області, а також експерти та журналісти. Зокрема, в обговоренні виступили економічний оглядач "Сіверщини" Сергій Соломаха та керівник просвітньо- виробничої фірми "Сяйво" (Ніжин), заступник голови обласного товариства "Просвіта" імені Т. Шевченка Микола Шкурко.

Зокрема, Сергій Соломаха наголосив на відповідальності бізнесу щодо підтримку незалежності ЗМІ від влади, наприклад, шляхом розміщення в них своєї реклами, наголосив на нагальної необхідності роздержавлення комунальних ЗМІ і щонайскорішого створення громадського телебачення. Крім того, він запропонував керівництву Асоціації платників податків посприяти підвищенню професійного рівня журналістів, які висвітлюють питання бюджетної політики місцевих рад усіх рівнів, шляхом їх навчання, семінарів, тренінгів.

Як зазначила Президент АППУ Валентина Арбузова, Асоціація не зосереджується виключно на боротьбі за зниження податків. Свої завдання організація ставить набагато ширше, розглядаючи податки як форму участі в управлінні державою.

«Неодноразово ми наголошували, що у наших громадян є не тільки обов'язок сплачувати податки, а й право отримувати достовірну інформацію про те, наскільки правильно витрачаються ці кошти. Ми маємо намір сприяти широкому залученню громадськості до експертизи проектів законів, які здійснюють прямий або непрямий вплив не тільки на питання оподаткування, а й на формування і витрачання коштів державного бюджету. Також ідея полягає в тому, щоб створити зворотній зв'язок, коли самі платники податків визначають соціальну ефективність тих чи інших бюджетних програм», - зазначила Валентина Арбузова.

Учасники заходу підкреслили важливість та необхідність формування ефективної системи моніторингу витрачання бюджетних коштів на різних рівнях, а також запобігання їх нецільового використання.

На їх думку, ідея громадського контролю глибоко демократична та має величезний економічний потенціал. Особливого значення вона набуває зараз, коли державою обрано курс на європейські стандарти партнерської взаємодії органів влади й інститутів громадянського суспільства.

Наприкінці обговорень перший віце-президент АППУ Василь Матійчик зазначив, що всі почуті під час регіональних громадських обговорень пропозиції, після їх аналізу та узагальнення, будуть представлені у Києві 5 грудня на підсумковій міжнародній конференції. Участь у ній візьмуть представники бізнесу, органів влади, громадськості, міжнародні експерти та журналісти.



Теги:бюджет, Податки, асоціація платників податків


Читайте також



Коментарі (0)
avatar