реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Початок заселення українцями Кубані

7 вересня 1792 року перша група запорозьких козаків (3847 осіб) під командуванням полковника Чорноморського козацького війська Сави Білого висадилася в Тамані.

Чорноморське козацьке військо сформоване за ініціативою Григорія Потьомкіна з решти запорозьких козаків, що не втекли за Дунай, і було поселене на землях поміж Бугом і Дністром. Оскільки на ці території претендували московські вельможі, козаки стали просити нові землі.

Перший загін переселенців на Кубань (довгий час перебувала під владою Туреччини і наприкінці ХVІІІ ст. називалася «Татарською самостійною державою») налічував 3847 козаків із гарматами на 51-му човні. Ще три колони рухалися суходолом. Всього – близько 18 тисяч осіб. Українці розселялися вздовж річки Кубань, утворюючи звичні для себе курені і використовуючи давні запорозькі назви (Канівський, Уманський, Батуринський, Переяславський, Полтавський тощо). У подальшому уряд називав їх станицями.

Загалом кількість першої хвилі переселенців, яка тривала декілька років, становила понад 25 тисяч чоловік. Багато серед них було і наших земляків з Чернігово- Сіверщини.

Уряд заохочував переселення як з метою колонізації Кубані, так і маючи на меті зменшення чисельності козацького стану та встановлення контролю над ним.

Активна міграція українського населення на Кубань продовжувалася в наступні десятиліття. Наприкінці ХІХ ст. українці на Кубані становили майже 50% населення.

Сергій ГОРОБЕЦЬ, Український інститут національної пам’яті



Теги:діаспора, Сергій Горобець, Кубань, невідома Україна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar