реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Пам'ятаємо! Перемагаємо!

Обговорити роль українців у здобутті премоги у Другій світовій війні та анонсувати заходи, які відбудуться 8-9 травня в рамках програми «Український вимір у Другій світовій війні», зібралися учора, 4 травня, представники громадськості на прес-конференції у Чернігівській міській раді. Про це повідомляє сайт Чернігівської ОДА.

Про ключові заходи, заплановані на День пам’яті та примирення і на День перемоги над нацизмом, повідомив заступник голови правління громадської організації «Центр Апельсин» Станіслав Тавлуй. Зокрема, 8 травня відбудеться покладання квітів та вінків до пам’ятників та меморіалів жертвам Другої світової війни в місті Чернігові, а також круглий стіл «Український вимір у Другій світовій війні» у військово-історичному музеї. 9 травня – виставка «Пам’ять міцніє зв’язком поколінь», виступи істориків, концерт гітарної музики, перегляд циклу документальних фільмів «Уроки історії. Визволення Чернігова», «Чорна піхота», «Український вимір Другої світової війни».

Відомо, що радянська армія майже на чверть складалася з українців. Тільки Чернігівщина у боях Другої світової війни втратила 134 тисячі осіб. На жаль, ця цифра далеко неточна.

Представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко наголосив, що знання історії Другої світової війни дає розуміння не тільки про жахіття, які тоді відбувалися, а й про героїзм українців. Так, він коротко розказав про деяких видатних уродженців Чернігівщини, національних борців. Це Михайло Білозерський, Іван Ремболович, Галина Кузьменко та інші. Акцентував увагу Сергій Бутко і на так званій «чорній піхоті», про яку раніше замовчувалося. Чернігівська область одна з перших на Україні постраждала від цього явища. Коли людей без урахування стану здоров’я, не забезпечивши зброєю, кидали в найтяжчі бої. Так, кров’ю майже півмільйона і життям понад 100 тисяч бійців і командирів Червоної армії було сплачено шлях до Дніпра в ході Чернігівсько-Полтавської стратегічної операції – першого етапу битви за Дніпро.

На прес-конференції також були присутні волонтери Корпусу Миру США. Один із них – Андрій Ленець – зауважив, що світова спільнота вже давно відзначила вагомий вклад українців у боротьбі з нацизмом. Наразі робота по вивченню маловідомих або засекречених фактів продовжується. Зокрема, на круглому столі 8 травня мова йтиме про три американські авіабази в Україні під час Другої світової війни. Ці бази були розташовані в містах Пирятин, Миргород і Полтава.

До слова, заходи 8-9 травня відбудуться під гаслом «Пам’ятаємо. Перемагаємо!».



Теги:9 травня, Чернігівська міська рада, Дні пам'яті і примирення, Сергій Бутко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar