реклама партнерів:
Головна › Новини › Спецакції

Односелець написав про земляка

В чернігівському прес- клубі "Просвіта" представлено чергову книгу -- цього разу з Києва завітав викладач Інституту журналістики Київського національного університету імені Т.Шевченка, кандидат історичних наук Іван Забіяка. Він привіз свою книгу "Епістолярна спадщина Василя Горленка".

Представляючи гостя, голова обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка Василь Чепурний зауважив, що саме в листуванні знана людина постає набагато цікавішою, живішою, ніж у своїх творах. Тому в європейських літературах тема епістолярії є в пошані, а в українців такої пошани не було виключно з огляду на бездержавність.

Іван Забіяка про свого патрона висловився так:" Я відчуваю його всіма фібрами своєї душі. Якби ми жили в одночассі -- були б великими друзями!". Автор книги опрацював більше 400 листів Василя Горленка і створив захоплюючий плин життя знаного етнографа, літературного критика, мистецтвознавця.

Вони обидва з села Ярошівка Талалаївського району, яке з дивної прихоті влади носить ім'я Українське -- а якими ще мають бути села в Україні? Написавши книгу про земляка, Іван Забіяка не тільки віддав йому данину пам'яті, але й підніс своє село. Де, до речі, живе щоліта.

Цікавим було авторське порівняння "Повії" Панаса Мирного і "Воскресения" Льва Толстого -- ще Горленко писав, що про другу річ "шаленіє російська преса, а в нас мовчать" про твір несогірший. Але, як зауважив Іван Забіяка, у Мирного героїня помирає під тином, а в Толстого -- виходить на нормальний шлях. "Україну і зараз підганяють під тин", -- сказав Іван Забіяка.

У представленні книги в прес- клубі "Просвіта" взяли участь кандидат філологічних наук Тетяна Дзюба, головний редактор журналу "Сіверянський літопис" Сергій Павленко, поет Яків Ковалець.






Теги:Україна - Росія, Іван Забіяка, Горленко, Лев Толстой, Панас Мирний


Читайте також



Коментарі (0)
avatar