реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

“Не болтай!” Путін слухає!

Хто з нас не бачив у музеї чи на "блошиному ринку" радянські агітплакати «Не болтай!» чи «Болтун — находка для шпиона»? Аналогічні застереження друкувалися у Великобританії, Сполучених Штатах — зрештою, у всіх країнах, які у той чи інший час знаходилися у стані війни. Інформація в умовах війни — теж зброя, і нерідко вона дуже ефективно допомагає знищувати ворожі танки та літаки.

Чи хочуть українці допомагати путінським найманцям убивати наших, українських військових і знищувати нашу техніку? А життя і здоров’я наших захисників, як і пришвидшення перемоги на сході, не в останню чергу залежить від того, наскільки пильним є кожен з нас.

Мова йде про дотримання простих правил інформаційної безпеки та розуміння неприпустимості поширення (хоч у натовпі на ринку, хоч у соціальних мережах) інформації про наші війська. Інформації, яка для ворога стане цінними розвідданими — наприклад, розповіді про особливості тактики українських військових або місця їх дислокації під час виконання бойових завдань,

Як стверджує наше джерело в облдержадміністрації, органи влади вже неодноразово зверталися як до представників ЗМІ, так і до громадських активістів із закликами не поширювати інформацію, яка може бути використана представникам терористичних угруповань та створити загрозу для життя українських військових.

Напис на плакаті: «Необережні балачки… долетіли туди раніше»

Проте, досить кілька годин посидіти у соціальних мережах, щоб упевнитися, що публікація знімків з технікою Збройних сил України, розповсюдження відео з її пересуванням не припиняється. Хоча, заради справедливості варто відмітити, що у порівнянні з початком проведення АТО, таких публікацій стало значно менше.

Насправді ж кожен, хто ігнорує заходи з інформбезпеки, ризикує потрапити у поле зору Служби безпеки України — так, як це сталося з одним з провідних інтернет-ресурсів Одещини — сайтом «Таймер». Постановою Приморського райсуду Одеси, яка ухвалена за клопотанням слідчого відділу обласного управління СБУ, за місцем проживання журналістів видання санкціоновано обшуки.

«На сторінках видання «Таймер» відкрито поширюється інформація про місця дислокації військової техніки оборонного характеру на території Одеського регіону, що сприяє розвіддіяльності іноземних спецслужб», — зазначено, зокрема, у клопотанні слідчого відділу.

Як не потрапити на олівець СБУ та, в першу чергу, не нашкодити своїми публікаціями українським військовим, в ефірі радіостанції «Голос Столицы» розповів медіа-експерт Олександр Чекмишев. Так, фахівець радить повідомляти про дислокації, переміщення військ лише тоді, якщо така інформація погоджена з відповідними службами АТО. Не виключено, що інформаційні служби можуть оприлюднювати завідомо неправдиву інформацію з метою дезорієнтації противника.

«В ім’я свободи слова жертвувати життями наших солдат – це абсолютно неприпустимо, це ніяка не свобода слова. Не можна розповсюджувати інформацію, яка може нашкодити військовим», – заявив Олександр Чекмишев.

Тож перед тим, як поширювати у ЗМІ, соціальних мережах, коментарях інформацію, яка може бути використана терористами проти українських військових та осіб, що їм допомагають, добре обміркуйте наслідки ваших дій.



Теги:інформаційний простір, розвіддані, російсько- українська війна, шпигуни


Читайте також



Коментарі (0)
avatar