реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Наступ на громадські організації

17 березня 2017 року Чернігів святкував 100-річчя утворення українського представницького органу – Української Центральної Ради. Для історичної довідки: російська революція 1917 року стала поштовхом для розвитку і розгортання українського національно-визвольного руху. 4 (17) березня 1917 року у Києві було проголошено заснування УЦР, головою якої було заочно обрано Михайла Сергійовича Грушевського, історика та громадсько-політичного діяча.

Але не святом єдиним, 17 березня 2017 року у приміщенні чернігівської «Просвіти» представники громадських об’єднань, активісти, журналісти обговорювали болюче питання утиску громадських організацій шляхом непомірного збільшення орендної плати. Поштовхом до обурення громадськості став лист, який надійшов на адресу «Просвіти» і призвів до згуртування навколо неї всіх небайдужих.

Зокрема, у листі говорилось наступне: 31 грудня 2016 року закінчився строк договору оренди нерухомого майна, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області…Згідно з договором оренди, після закінчення строку його дії, орендоване майно має бути звільнено та повернуто орендодавцю… До цього часу майно з орендного користування не повернуто, товариство «Просвіта» продовжує безпідставно, незаконно користуватися будівлею…вимагаємо терміново звільнити будівлю та повернути її управлінню, а також оплатити період користування нею після припинення договору оренди (а це на хвилиночку – 15 643.91 грн, алло, люди, – це ж громадська організація!).

«Просвіту» хочуть виселити з будівлі, яку вона займає вже не перший десяток років.

Взамін приміщенню на вул. Хлібопекарська, 10 (центр міста, історична будівля) управління пропонує товариству приміщення за адресою: вул. Старобілоуська 25-А. «Але фактично будівля не підходить під нашу діяльність, нам не дали гарантій взагалі, що ми будемо платити з певними пільгами, це все одно буде комерційна ціна, але комерційна ціна того району», - зазначив Олександр Шевченко – очільник чернігівського обласного товариства «Просвіта».
«Просвіта» - громадське об’єднання, яке відноситься своїм корінням далеко в історичне минуле. З глибини віків товариство почало здійснювати потужний вплив на культурно-освітній та національний рівні самосвідомості нашого народу. В широкому сенсі такі ж цілі поставила перед собою сучасна чернігівська «Просвіта». Члени цієї організації – носії просвітницьких і національних цінностей українців.

Олександр Шевченко обурений сьогоднішнім станом справ: «Така ситуація стосується зараз не тільки «Просвіти», подібне трапляється і з іншими організаціями. Це загальний наступ, щоб громадського сектору, по суті, не було. Ми хотіли і добивались того, щоб нам зменшили орендну плату, а нам прислали вимогу про повернення нерухомого майна. Нас фактично попросили виїхати. Така політика, коли не відокремлюють громадський сектор від бізнесу і, фактично, ставлять всіх в одні рамки».

Тавлуй Станіслав, представник чернігівської міської молодіжної громадської організації «Центр прогресивної молоді «Апельсин»: «З «Просвітою» таку ситуацію вважаю зневажливою. Просвітяни мають залишитись на своєму місці, а бізнес нехай займається бізнесом, поза цим приміщенням».

Бондарьов Олександр, громадський діяч: «Ми всі знаємо і розуміємо, що «Просвіта» є колисковою громадської діяльності в Чернігові та області. Нам потрібно розпланувати, що робити вже з понеділка і перейдемо до практичних справ».
Люди, яким небайдужа ця організація готові захищати її права не тільки словом, а й ділом.

Андрій Глухенький – громадський діяч, голова міської «Просвіти»: «У грудні 2016 року виповнилось 110 років чернігівській «Просвіті», яку ще Михайло Коцюбинський створював. Чиновники, можливо, про це забули, але ми проводили круглий стіл, до нас приходила начальниця Управління культури міської ради, історики виступали тощо, казали, що «Просвіті» буде зелене світло, допомога і так далі. Ми маємо першочергове право на продовження оренди. Були у нас розмови-консультації з депутатами обласної ради, бо правильно було сказано: це не власність цього чиновника Свиридова, що він одноосібно розпоряджається цим майном, це територіальна власність громади Чернігівської області, фактично всіх її мешканців. І остаточну крапку може ставити лише сесія обласної ради. Те, що такий офіційний документ нам надійшов мене, чесно кажучи, здивувало: людина пред’являє нам вимогу, українській патріотичній організації, в українській державі, де, начебто, шанують українську мову, культуру, національну історію і традиції. Цей чиновник вимагає, щоб ми виміталися звідси (після 110 років діяльності «Просвіти»!); ми повинні звільнити приміщення, потім його пере дадуть для іншої, комерційно привабливої діяльності, для того, щоб, начебто, наповнювати обласний бюджет».

На захисті громадських організацій загалом і «Просвіти» зокрема повинен стояти Закон України «Про громадські об’єднання», згідно з яким, вони мають право: звертатися у порядку, визначеному законом, до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб з пропозиціями (зауваженнями), заявами (клопотаннями), скаргами; брати участь у порядку, визначеному законодавством, у розробленні проектів нормативно-правових актів, що стосуються сфери діяльності громадського об'єднання та важливих питань державного і суспільного життя…тощо. Громадське об'єднання зі статусом юридичної особи має право бути учасником цивільно-правових відносин, набувати майнові і немайнові права відповідно до законодавства…та багато ін.
Стаття 22 цього Закону зазначає: «Держава забезпечує додержання прав громадських об'єднань».
А стаття 23. Фінансова підтримка та звітність громадських об'єднань: «Громадські об'єднання зі статусом юридичної особи мають право на фінансову підтримку за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів відповідно до закону.

Город. cn



Теги:громадські організації, чернігівська Просвіта, Чернігівська обласна рада


Читайте також



Коментарі (0)
avatar