реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

Народний депутат закликає захистити Чернігівську ТЕЦ

На своїй сторінці у Фейсбук народний депутат від Чернігівщини Владислав Атрошенко розмістив звернення:

" Шановні чернігівці!

Звернутися до вас мене спонукає черговий неоднозначний проект рішення сесії Чернігівської міської ради, яка відбудеться 25 квітня. До цього часу вже було достатньо пропозицій та рішень, які йшли на шкоду громади: це і спроба взяти кредит у 100 мільйонів під заставу майна чернігівців, і крадіжка у 2,5 мільйона гривень, фактично подарованих власникам ринку «Шанхай», які не сплатили ці кошти за період реконструкції ринку, це і сотні ділянок землі виділених із невідомим цільовим призначенням, які роками не використовуються і за які не сплачується орендна плата і багато іншого.

Цього ж разу питання набагато серйозніше і стосується, без перебільшення, майбутнього всіх чернігівців. Нова і стара влада міста пропонують надати дозвіл київській фірмі «ТехНова», яка орендує цілісний майновий комплекс «Чернігівська ТЕЦ» (найцінніше з комунального майна) право на реконструкцію.

Чи потрібна ТЕЦ реконструкція? Потрібна. Там застаріле обладнання та дуже низький коефіцієнт корисної дії. А за тим представленням, яке зробив директор у Чернігівській міській раді (до речі, на цьому представленні було всього 4 з 50 депутатів – решті питання було нецікаве), пропонується купівля сучасного котла, що дасть змогу знизити собівартість однієї гігакалорії з 1196 грн. до 300. Це дасть можливість окупити новий котел за 7,5 років. Він залишиться у власності фірми «ТехНова».

Таким чином київська фірма-орендар порівняно з громадою буде володіти 10 до 1 невід’ємною частиною майна цілісного майнового комплексу «Чернігівська ТЕЦ» (вартість котла – близько 1млрд. 100 млн. грн., а знижена владою залишкова вартість самої ТЕЦ – 120 млн. грн., хоча реальна вартість – від 0,5 млрд. грн. до 2 млрд. грн.).

Яким же чином провести реконструкцію ТЕЦ без коштів орендаря? Дуже просто! Єдиним джерелом повернення інвестицій є комунальні платежі чернігівців. Але чи справедливо, що громада оплатить котел, який буде у власності приватної київської фірми? Ні. Потрібно, щоб він став на баланс «Чернігівської ТЕЦ», яка має залишатися у власності міста.

Найголовніше, що треба зробити: залишити цей проект, але інвестором і власником обладнання має бути не фірма «ТехНова», а «Чернігівська ТЕЦ» (власність міста).

Таким чином, придбавши котел (за кредитні або інші кошти) місто залишиться його власником. Реконструкція стане підставою для збільшення орендної плати за ТЕЦ. Саме ці кошти будуть джерелом повернення інвестиції, а вартість та економічна привабливість «Чернігівської ТЕЦ» зросте. От і все рішення. Якщо потрібні юридичні та економічні доопрацювання, я пропоную відтермінувати вирішення цього питання, взявши час на додатковий розгляд, і внести той проект рішення, який буде в інтересах чернігівської громади і кожного чернігівця, майбутнього нашого міста, а не власників окремих підприємств.

До речі, я хотів зазначити, що з повагою ставлюся до власника фірми «ТехНова» Анатолія Васильовича Шкрібляка, прекрасно і давно знаю його і буду мати з ним розмову з приводу цього проекту. Намагатимуся переконати його змінити позицію та почути мої аргументи, бо вони спрямовані на користь громади, а при цьому «ТехНова» нічого не втратить.

У випадку ж прийняття депутатами рішення у запропонованій версії, ми, чернігівська громада, навіть втратимо можливість найгіршого з усіх можливих варіантів – продажу ТЕЦ. Навіть за мінімальною оцінкою її вартість – 500 млн. грн.

Якби ці кошти отримав міський бюджет – за них можна було б зробити багато тих речей, які б змінили обличчя нашого міста на більш сучасне, і служило б не тільки нам, а й нашим онукам. Наприклад, повністю оновити парк тролейбусів, заплативши нашому ж чернігівському підприємству, де працювали б наші робітники й отримували б зарплати. 20 нових тролейбусів коштували б місту 32 млн грн. Крім того, можна було б відремонтувати усі покрівлі дошкільних і шкільних закладів Чернігова і припинити ганебну практику здирання постійних щорічних поборів з батьків на нескінченні ремонти.

Можна переоснастити й зробити більш сучасними чернігівські парки, відремонтувати найгірші з чернігівських доріг, багато зробити корисного в інших сферах, де нічого не робилося останні 25 років. Але навіть цю можливість ми втратимо, хоча мова не ведеться про продаж. Після надання дозволу на реконструкцію та встановлення котла, яким володітиме «ТехНова», таке підприємство як «Чернігівська ТЕЦ» повністю втратить економічну привабливість та інтерес потенційних покупців.

Наголошую, що цей проект рішення, поданий виконкомом за участі нової влади. Мені б не хотілося, щоб депутати фракції БЮТ своїм голосуванням у черговий раз підтвердили, що революції роблять романтики, а користуються її плодами негідники. Закликаю їх не підтримувати цей проект, не дивлячись на команди, які вони отримують від своїх керманичів.

Також проектом рішення (пунктом 2) пропонується надати виконкому міськради повноваження щодо погодження інвестиційних програм на плановий період стосовно об’єктів теплопостачання, а це вже не тільки ТЕЦ. Переконаний, ні в якому разі такого права виконкому надавати не можна!

Шановні чернігівці! Враховуючи прикрі обставини, відповідно до яких навряд чи нам приходиться довіряти міській владі (про що остання кожному з нас неодноразово доводила), прошу і закликаю кожного небайдужого з вас прийти о 9.00 ранку 25 квітня під стіни Чернігівської міської ради і відстояти права чернігівської громади на власне майно – відстояти «Чернігівську ТЕЦ»!



Теги:Чернігівська ТЕЦ, ТЕХ-Нова, Чернігівська міська рада


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Атрошенко, видать, глаз положил на Черниговскую ТЭЦ, боится пролететь.
avatar