реклама партнерів:
Головна › Новини › Тут я живу

На вулиці Ющенка відкрили пам'ятник Шевченку

Вчора у Батурині, гетьманській столиці, сталися дві позитивні події: освячення пам’ятника Тарасу Шевченку та урочисте відкриття всеукраїнської акції «З Батурином у душі – з Україною в серці».

Бронзове погруддя Тараса Шевченка – Великого Кобзаря, який неодноразово відвідував Батурин і згадував його історію у своїх творах, було виготовлено та встановлено за ініціативи та частково коштом місцевої громади. З нагоди освячення пам’ятника відбулися урочисті збори за участі, зокрема, голови облдержадміністрації Валерія Куліча, його першого заступника Леоніда Сахневича, Героя України – учасника АТО Євгена Межевікіна, заступника Міністра молоді та спорту України Олександра Яреми, народного депутата Валерія Давиденка, учасників всеукраїнської акції «З Батурином у душі – з Україною в серці» і, звісно, численної когорти самих батуринців.

Право відкрити постамент міська громада надала своєму голові Леоніду Душі та Герою України Євгену Межевікіну. Освячення монументального образу Кобзаря здійснили у спільній молитві духівники Свято–Покровської церкви Батурина. Про це повідомляє сайт Чернігівської ОДА

Встановлення погруддя роботи скульптора Сергія Олешка на постаменті з викарбуваними місцевим художником Віктором Авулою словами з містерії Тараса Шевченка «Великий льох»: «Як Батурин славний Москва вночі запалила, Чечеля убила, і малого, і старого в Сейму потопила», є цілковито ініціативою громади. Кошти на його зведення – близько 130 тисяч гривень – назбирали самі батуринці, також долучилися й спонсори.

– Велику лепту вніс Валерій Давиденко, дякуємо вам. І ваше підприємство «Агродім» теж внесло не малу частку. «Авангард» – це Булах Василь Миколайович – теж велика йому подяка. Сергій Бут, наш земляк, теж доклав до цього руку. На створення цього пам’ятника надихнула Наталія Борисівна Реброва – директорка заповідника… Звісно, й колектив «Гетьманської столиці» взяв участь. Також громади Свято-Покровської і Воскресенської церков… – цим та всім іншим благодійникам подякував на заході з нагоди освячення пам’ятника Шевченку в Батурині міський голова Леонід Душа.

Звертаючись до загалу, голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч відзначив те, що цей монумент має особливе значення, бо створений за ініціативи та стараннями самої громади, а не органів влади. Валерій Куліч також подякував усім причетним до цієї події, зауважив швидкий темп реалізації задуму і побажав, щоб побудова цього пам’ятника Кобзареві у місті, яке ще за часів царизму найбільше постраждало від російської агресії, прославляла українську націю та народ України.

Промови з нагоди урочистої події також виголосили Герой України – учасник бойових дій Євген Межевікін і заступник Міністра молоді та спорту України Олександр Ярема, який привітав батуринців, подякував як будівничим монументу і акцентував увагу на значущості та символізмі події. Народний депутат Валерій Давиденко звернувся до громади, зачитавши свої звернення і вітання.

«З Батурином у душі – з Україною в серці» – всеукраїнська національно-патріотична акція, яка триватиме з 25-го по 27-е травня у гетьманській столиці. Протягом трьох днів активна молодь спілкуватиметься, змагатиметься у вправності, здобуватиме навички орієнтування на місцевості, виживання в екстремальних ситуаціях, навчатиметься тактичної медицини. Також учасники акції – молодь практично з усієї України – ознайомляться з пам’ятками та історією гетьманської столиці.

Учора ж відбулося урочисте відкриття та зустріч гостей з учасниками та організаторами всеукраїнської акції.

– Від імені чернігівської громади вітаю всіх наших гостей-учасників всеукраїнської акції «З Батурином у душі – з Україною в серці». І, підкреслюючи важливість сьогоднішнього заходу, хочу зачитати вітання Президента України Петра Порошенка учасникам та організаторам, – розпочав голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч.

«… Символічно, що форум, який об’єднав юних патріотів із різних куточків нашої країни, відбувається саме у місті Батурині – колишній гетьманській столиці. Переконаний, ця подія сприятиме подальшому розвитку патріотичного виховання молодого покоління, обміну досвідом і зміцненню дружби між її учасниками, надихне вас до нових ідей та перемог. Талановиті, впевнені, енергійні, дієві, прогресивні, з любов’ю у серці до свого народу та своєї землі – такими я бачу учасників цього зібрання. Саме небайдужість і завзятість мають стати запорукою успішного майбутнього нашої держави у великій європейській родині, забезпечити розвиток і процвітання України. Бажаю вам міцного здоров’я, миру, добробуту та звершень на благо Вітчизни. Слава Україні!», – такими словами привітав учасників, організаторів та гостей всеукраїнської акції «З Батурином у душі – з Україною в серці» Президент України.

У своєму зверненні голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч закликав усіх присутніх вшанувати пам’ять загиблих захисників України. У наступну хвилину учасники зборів мовчки пом’янули Героїв. «Всім нам я щиро бажаю миру, добра і благополуччя. Слава Україні», – коротко завершив Валерій Куліч.






Теги:Тарас Шевченко, Чернігівська ОДА, Валерій Куліч, Батурин


Читайте також



Коментарі (0)
avatar